Rovex Inzenjering
Norveski radijatori na rate - Odlozeno placanje na 6 rata
Norveski radijatori u prostoru

Vaša pitanja i naši odgovori

Ovo su pitanja koja nam najčešće postavljaju potencijalni kupci

Zašto je norveški radijator baš „norveški“?
Zato što su nastali i proizvode se baš u Norveškoj, tako da su oni originalan proizvod I klase.
Zašto se radijatori postavljaju tako nisko?
Upravo zbog principa rada, jer po prirodi hladan vazduh pada dole, topao ide gore.
Šta se dešava usled pada napona?
Pošto norveški radijator ne poseduje nikakav pokretni deo već samo otporni grejač, smanjenjem napona smanjuje se snaga radijatora. Ali je bitno naglasiti da su oni tolerantni na pad napaona pa nepostoji mogućost pregorevanja usled istog.
Zašto je norveški radijator bolji od TA peci?
Zato što je TA peć nastala je polovinom 20 stoleća zbog tadašnjeg tarifnog sistema. TA peć je energetski neefikasan uređaj koji troši i do 50% više energije od standardnih sistema grejanja. Konstrukcija TA peći koja kao izolaciju koristi staklenu vunu izbačena je u Evropskoj uniji iz upotrebe više od 20 godina iz zdravstvenih razloga.Ventilator podiže prašinu i izaziva alergije.
Da li je potrebno imati uzemljenje?
Ne, jer je radijator tako konstruisan, grejač je na plastičnim kliznim nosačima i ni na koji način ne dodiruje metalne delove radijatora. Takvi uređaji su označeni znakom kvadrat u kvadratu.
Da li mogu da se grejem i kad je baš hladno npr. -10oC?
Naravno, čak i na temperaturama ispod -10oC jer grejanje sa norveškim radijatorima definišemo da mogu da greju određeni prostor kad je spoljna temperatura -20oC i Vi bez problema možete u prostoru imati 21oC.
Koja je dužina kabla?
Napojni kablovi kod svih modela kreću sa desne strane, dok dužina zavisi od veličine radijatora. Tačne dužine radijator možete videti ovde.
Da li mogu da montiram radijator na gipsanu ploču (rigips)?
Da, jer su radijatori male težine raspoređene po velikoj dužini. Tako da možete iskoristiti i šrafove koje dobijate uz radijator da direktno ušrafite nosač na gips (naravno može koristiti posebne šrafove/tipove za gips).
Zašto radijator mora biti na spoljnom zidu ispod prozora?
Jer je izvor toplote (radijator) uvek najbolje postaviti na mesto najvećeg izvor hladnoće. Neprijatelja je uvek najbolje dočekati pre nego što uđe u Vaš stan ili kuću. Ukoliko nije moguće postaviti radijator ispod prozora onda ga postavite na drugi hladan (spoljni ) zid ili odmah do prozora.
Da li radijator može da se postavi vertikalno?
Ne, jer je strujanje prirodno strujanje vazduha vertikalno, stoga se radijatori moraju postaviti horizontalno.
Da li mogu da postavim radijator iza kreveta?
Da, ali mi to ne savetujemo jer smanjujete efekat grejanja. Smanjenjem cirkulacije vazduha sprečavate da Vaš radijator radi pravilno. Sa druge strane ne postoji mogućnost da se bilo šta desi nameštaju ili radijatoru jer oni imaju zaštitu od pregrevanja.
Da li radijator ima ventilator?
Ne, jer mu nije potreban. Ventilator uglavno služi da hladi (npr. kod kalorifera hladi grejač da isti nebi pregoreo), naš grejač se ne žari pa mu hladjenje nije potrebno.
Da li mogu sam da ponesem radijator ili je potrebno prijatelja da povedem?
Ne, naš najveći radijator je težak svega 10kg. Pa jedna osoba može da ponese dva radijatora.
Da li može i da hladi?
Grejanje ide dole, hlađenje gore, priroda i fizika to diktiraju. Upravo se zato unutrasnja jedinica klime postavalja blize plafonu, a nasi radijator nisko bile podu. Tako da je odgovor- Ne, ne može da hladi!
Da li smem da sušim veš na radijatoru?
Ne, ne zato što sprečavate cirkulaciju vazduha, povećava se temperatura u samom radijatoru i sigurnosni osigurac ga iskljucuje, samim tim nemate grejanje.
Da li u sebi ima vodu, ulje itd?

Ne, naši radijatori nemaju posredinika, ne zahtevaju izolator kao posrednika, posebnom konstrukcijom postignuto je direktno niskotemperaturno  grejanje  vazduha iz prostorije, stoga nema gubitaka u prenosu energije sa jednog medijuma na drugi.

Da li je potrebno neko održavanje?

Ne, radijator ne zahteva posebno održavanje. Sa vremena na vreme prebrišite ga vlažnom krpom sa spoljne strane da očistite prašinu i na početku grejne sezone usisajte prašinu sa donje strane radijatora koja se nakupi tokom grejne sezone.

Da li sve kvare?
Kao i svaki električni uređaj, usled pada napona, probojnog napona i slično, može mu se nešto dogoditi, ali mi sve kvarove u garantnom roku otklanjamo odmah, dok je nakon garancije obezbedjen servis i delovi. Inače za Vašu informaciju, za 11 godina koliko prodajemo norvečke radijatore, niti jedan slovima i brojkama grejač nije pregoreo.
Koliko duge se čeka isporuka?
Tokom i van grejne sezone, uvek imamo radijatore na lageru, tako da je isporuka, odmah po uplati.
Da li sme da radi kad nisam kući?

Da, pa to je njihova najveća prednost u odnosu na druga grejna tela, poseduje sve potrebne sigurnosne zaštite koje to omogućavaju. Čak šta više možete ih ostaviti uključene i otputovati 7 dana na zimovanje.

Da li je potrebna posuda sa vodom?

Ne, naši radijatori su izuzetno ekološki i zdravi uređaji. Grejač se ne žari, nema sagorevanja prašine i trošenja kiseonika iz prostora (to što se ne žari je dobro i sa druge strane, nešto što se ne žari ne može ni da crkne). Nema ventilator pa nema izduvavanja i dizanja prašine. Na Vama je da jednostavno provetrite prostor zbog ustajalog vazduha ali ne i zbog norveškog radijatora.

Kolika bi bila potrošnja jednog radijatora od 2kW?
Potrosnja zavisi od puno faktora, spoljna temperatura, izolacija, okruzenje, vreme boravka itd. Ali ako definišemo najosnovnije, spoljna temperature 0oC, 1/3 dana provodite spavajući , 1/3 na poslu i 1/3 boravite u prostoru - radijator 2000W bi trosio oko 15kW/h dnevno, odnosno 450kW/h mesečno.
Kolika bi bila mesečna potrošnja za dvosoban stan 54kvm?
Ukoliko je dobro izolovano, potrebno Vam je oko 5.5kW instalirane snage za grejanje. Sa tom snagom prosečna mesečna potrošnja u zimskom periodu (okt-feb) sa svim ostalim električnim uređajima bi prosečno iznosila 6000 dinara, ukoliko odbijemo letnju potrošnju struje dobijamo da je prosečno za grejanje potrebno oko 5000 dinara.
Lampica termostata se stalno pali gasi, da li to tako treba?

Da, upravo je to pravi način rada norveškog radijatora, to znači da je radijator u regulaciji i da je dovoljan za grejanje prostorije za koju je namenjen. Kratko trajna paljanja i gašenja su zbog toga što su elektronski termostati izuzetno precizni i totalno nečujni.

Dali je ušteda struje od 50% marketinška fora?

Ne, kad se kaže da je ušteda 50% električne energije konkretno se misli u odnosu na etažno grejanje na struju, jer npr. za stan od 60kvm je potreban kotao od 12kW snage dok je sa našim radijatorima potrebno 6kW instalirane snage, što je upola manje pa su i računi upola manji, pa je samim tim to ušteda 50%.

Na kom to principu se zasniva ušteda norveškog radijatora?
Na principu trošim koliko mi treba i trošim onda kada mi treba. Da bi se postigla maksimalna energetska efikasnost ugrađeni su veoma precizni elektronski termostati koji omogućavaju veoma preciznu regulaciju temperature . Takođe uz pomoč programabilnog termostata radijator se prilagođava načinu života Vaše pšorodice.
Garancija jeste 5 godina, ali koliko oni stvarno mogu da rade?
Norveški radijatori nemaju rok trajanja, mogu da rade i više od 30 godina, što je sasvim dovoljno jer se eksploatacioni rok za grejanje računa 15 godina.
Da li Vi morate da montirate radijator zbog garancije?

Ne, garancija od 5 godina važi na proizvod tako da možete sami montira radijator/e i da ne narušite garanciju, uz radijator standardno idu tiplovi i šrafovi.

Razlika izmedju norveškog radijatora i TA peći?

Prosečna težina radijtora je 5kg dok su TA peći teske i 100kg. Ne zauzima prostor debljine svega nekoliko centimetara, TA peć zauzima 1kvm. Zato što je naš najveći radijator 2kW a najslabija TA peć iste snage. Zato što je ekvivalent u grejanju 1kW norveškog radijator greje isto kao i TA peć 3kW.

Kupovinom radijatora da li mora još nešto da se dokupi?
Ne, radijator je kompletan uređaj sa odabranim termostatom i uz to dobijate sve što je potrebno, napojni kabl za prikljucenje na mrežu, nosač za montažu na zid, tiplove, šrafove, uputstvo za korišćenje i montažu na srpskom jeziku.
Da li su norveški radijatori mogu da rade u dečjoj sobi ?
Naravno, proizvođač je maksimalno vodio računa o udobnom boravku dece. Ne postoji nikakva opasnost za dete ukoliko je Norveški radijator u njegovoj sobi.
Da li Vi morate da montirate radijator zbog garancije?

Ne, garancija od 5 godina važi na proizvod tako da možete sami montira radijator/e i da ne narušite garanciju, uz radijator standardno idu tiplovi i šrafovi.