Rovex Inzenjering
EXTRA PONUDA - GOTOVI KOMPLETI - GREJNA MREZA + TERMOSTAT
elektricne grejne mreze elektricne grejne mreze elektricno podno grejanje
1 2 3

PODNO GREJANJE SA GREJNIM FOLIJAMA

Menjate stare pločice, već ste uradili ravnaju sloj, nemate dovoljno mesta, ovaj vid grejanje je idealan za Vas

grejna folija

PODNO GREJANJE ISPOD LAMINATA I DRVENIH PODOVA
laminat podno grejanje

Drveni podovi, a naročito laminati su u novije vreme veoma popularni, ali oni su hladni i ne privlačni posebno u zimskim mesecima. Problem hladnih laminantnih ne postoji više. Naša revolucionarna grejna folija može se instalirati direktno ispod laminantnog poda. Grejna folija je brz i efikasan sistem grejanja koji u većini slučajeva može da zameni konvekcione tipove grejanja kao što su TA peći, radijatore ili grejalice.

Grejanje grejnom folijom nije novo u svetu i koristi se u Švedskoj, Engleskoj, Americi i drugim skandinavskim zemljama već više godina u nazad, a postaje sve popularnije i u drugim razvijenim zemljama. Grejanje grejnom folijom može biti samostalno ili dopunsko grejanje u Vašem stanu i kući. Da li će se grejna folija koristiti kao osnovno ili dopunsko grejanje zavisi od raspoloživog prostora u Vašem podu i termičkoj izolaciji.

U 99% slučajeva kada raspoloživa grejna površina čini pretežni deo prostora i imate dobru termičku izolaciju Vaše sobe, ovaj sistem grejanja može koristit kao samostalan tokom čitave godine. Izuzetak, naravno čine prostori koji su loše izolovani ili prostorije gde je grejna površina veoma mala u odnosu na ukupnu površinu koja se greje što može biti slučaj sa malim kuhinjama sa puno elemenata. U ovim slučajevima potrebno je u veoma hladnim zimskim danima izvršiti dogrevanje prostora.


grejna folija
Preporucena snaga

POSTAVLJANJE I POVEZIVANJE GREJNE FOLIJE


Presek poda

Da bi podno grejanje trajalo dugo a vi imali kvalitetno grejanje, veoma je bitna montaža podnog grejanja, kao i postavljanje završnog sloja. Nepravilnim postavljanjem podnog grejanja, narušavate garanciju. Zato je bitno da se ispune tri uslova kako bi podno grejanje trajalo i funkcionisalo kvalitetno minimum 30 godina. 1) grejnu foliju postaviti pravilno prema uputstvu, 2) prilikom postavljanje laminata ili drvenog poda voditi računa da se podno grejanje ne ošteti i na kraju: 3) da se sve poveže prema uputstvu.

1. TERMOIZOLACIJA

Na čist ravnajući sloj (betonsku košuljicu) prvo postavite termoizolaciju. Najčešće se za ove svrhe koristi Styrodur®C (ekstrudirani polistiren - XPS) tvrdo presovani stiropor, kako zbog svoje tvrtoće tako i zbog toplotnih koeficijenata. On je potpuno paronepropusan i može da podnese veliko opterećenje, što je dobro zbog nameštaja koji se nalazi na laminatu. Ako želite na termoizolaciju možete postaviti sunđer koji ste kupili uz laminat.

2. GREJNA FOLIJA

Prednodno na osnovu plana (nacrta) isprojektujemo grejnu foliju koja je potrebna za grejanje odnosno dogrevanje prostora. Grejna folija se seče na dobijenu dužinu i na isečene komade se postavljaju AMP konektori za povezivanje. Preko termoizolacije se slaže folija kako je to planom predviđeno. Konektore na foliju Vam možemo postaviti i mi ukoliko znate tačne dimenzije folije.

3. POVEZIVANJE

Sad kada je folija postavljana, paralelno povežite sve komade grejne folije. Najbolje je da koristite licnaste žice različitih boja (braon i plava) određenog preseka (1.5 mm2 do 2kW odnosno 2,5mm2 do 3,6kW) žicu ubacite u konektor i dobro stegne sa običnim kleštima. Kad ste izvršili povezivanje kompletne grejne folije, kontakte (konektore) zaštite MASTIC/TESA izolir trakom. Najbolje je da povezivanje vršite uz samu ivicu zida i pomoću TESA samolepljive trake ih pričvrstite za postojeći pod radi lakšeg postavljanja laminata.

4.HIDROIZOLACIJA

Preko grejne folije postavite najlon (polietilen - PE) koji će služiti kao hidroizolacija. Ovo je neophodno za prostorije u kojima ima vode (npr. kuhinja, trpezarija, predsoblje itd.). Kad ste postavili hidroizolaciju praktično ste završili sa postavljanjem podnog grejanja, potrebno je još samo da ugradite i povezete termostat - pročitaj više ovde.

5. ZAVRŠNI SLOJ

Nakon postavljenog podnog grejanje, električar ili kvalifikovana osoba treba da izvrši merenja i ista upiše u garantni list, takođe isti postupak se vrši i nakon završnog sloja, čime smo potvrdili da je grejni kabl u redu. Ukoliko montažu sistema podnog grejanja sa grejnim folijama vrši Rovex Inženjering dobijate garancija od 10 godina.

Sada možete postaviti Vaš laminantni ili brodski pod. Odabir vrste, klase i kvaliteta laminata ne utiče na kvalitet grejanja sa grejnom folijom. Preporuka proizvođača laminata je da se koristi laminat predviđen za podno grejanje.

Uputstvo za grejnu mrežu Ukoliko sami montirate, mi Vam stojimo na raspolaganju za savete i podršku tokom Vaše montaže!!!