NE RADIMO CORONA

011.311.52.08, 785.68.33

prodaja@rovex.co.rs

Termostati za podno grejanje

 

Samo je potrebno da podesite željenu temperaturu

SAVREMENI ELEKTRONSKI TERMOSTATI

Da bi optimalno  koristili Vaš sistem podnog grejanja potrebno je održavati temperaturu u prostoru koja je ugodna za Vaš organizam. Naše telo je čudesni mehanizam koji stalno vrši regulaciju  temperature i čiji je termostat podešen na  37oC. Da bi se osečali ugodno  i da ne bi naš termostat stalno radio potrebno je regulisati temperaturu. Za regulaciju temperature u prostoru koriste se termostati. Za sisteme podnog grejanja nudimo veliki izbor elektronskih termostata sa podnom sondom. Osim što vrše regulaciju temperature u podu odnosno prostoru, termostati imaju i zaštitnu ulogu jer sprečavaju pregrejavanje  poda.

Korisnik treba samo da podesi  ugodnu temperaturu u prostoru a regulaciju željene temperature će izvršiti termostat. Ukoliko se ciklusi boravka u vašem stanu ili poslovnom prostoru ponavljaju preporučujemo digitalne termostate sa mogućnošću programiranja temperature.

Pravilno odabrani termostat sa optimalnom odabranom temperaturom čini uboravak u prostoru ugodnim i štedi električnu energiju. Odabir termostata i pravilno rukovanje izuzetno su važni za pravilan rad sistema podnog grejanja.

Pravilno odabran i  otimalno podešen termostat pruža UDOBNOST, PRECIZNOST, SIGURNOST, EKONOMICNOST, TRAJNOST.

Elektronski termostati

Za podna grejanje koriste se termostati koje mere temperaturu poda uz pomoć podne sonde. Veoma je važno da se sonda postavi ispravno i na pravo mesto.

Zahvaljujući dobro odabranim i optimalno podešenim termostatima možete da uštedite i do 30% električne energije!!!

Šta je temperatura? Šta je ustvari termostat i kako radi? Kako da podesite optimalnu temperaturu ? Više informacija možete saznati  ovde >>

VAŽNO! Nepravilnom upotrebom termostata računi za struju mogu se znatno povečati. Najčešće greške prilikom upotrebe termostata po istraživanjima u Velikoj Britaniji pročitajte ovde. Preporuka je da podešavanje temperature ne vršite tako da povečavate temperaturu na termostatu za više od 2oC kada ste u opsegu podešavanja od  18-25 oC. Pri svakom podešavanju termostata imajte na umu da je podno grejanje veoma trom sistem i da se prvi efekti promene temperature mogu osetiti tek nakon izvesnog vremena. Termostat nije daljinski upravljavač i kada podesite novu temperaturu neće se odmah promeniti temperatura u podu ili prostoru.

ELEKTRONSKI TERMOSTATI

Osnovne prednosti elektronskih termostata su: visoka tačnost merenja temperature (osetljivost 0,1°C, regulacija u zavisnosti od podešene histereze 0,5-1 °C), bešuman rad, dugovečnost. Elektronski termostati rade bešumno, opremljeni su u zavisnosti od modela, podnim senzorom, senzorom vazduha ili sa oba senzora. Kombinacija oba senzora služi za regulaciju temperature vazduha u prostoru a podni senzor služi za zaštitu od pregrejavanja. Svi elektronski senzori ugrađuju se u zid u ugradnu doznu.


DIGITALNI PROGRAMABILNI TERMOSTATI

Digitalni termostati za podno grejanje osim funkcije regulacije temperature imaju i mogućnost vremenskog programiranja. U skladu sa ritmom života u vašem prostoru možete programirati rad vašeg podnog grejanja. Ukoliko imate akumulatorsko podno grejanje sa grejnim kablovima možete koristiti i prednosti  tarifnog sistema. Nudimo Vam dva tipa digitalnih termostata sa tastaturom i sa programiranjem na dodir. Osim što možete podesiti željenu temperaturu u svakom trenutku možete da pratite koja je temperatura u podu ili u sobi. Digitalni termostati se ugrađuju u doznu Φ60 mm.

PRIPREMA ZA MONTAŽU PODNOG GREJANJA I TERMOSTATA

Presek poda

U svim prostorijama termostat se nalazi unutar prostorije, izuzev kupatila i vlažnih prostorija gde je termostat fizički smešten van prostorije. Treba voditi računa koja je namena prostorije kao i kakav način upravljanja želite. Mi preporučujemo da podne grejanje uvek upravljate pomoću podnog senzora temperature.

1. POZICIJA TERMOSTATA

Termostat sa vazdušnim senzorom i sigurnosnim podnim senzorom treba biti smešten na zidu unutar prostorije koja se greje, na visini oko 1,2 - 1,6m od površine poda. Termostat ne sme biti neposredno izložen delovanju drugih izvora topline ili hladnoće, npr. suncu ili promaji. U kupatilima, saunama i drugim vlažnim prostorijama termostat treba montirati van prostorije. Za vlažne prostore  podna sonda služi za regulaciju temperature u podu.

2. POZICIJA SONDE

Termostate montiramo u dozna  koja se nalazi na zidu. Dozna treba biti Φ60 i dubine 60mm, zbog povezivanja. U kutiju treba dovesti napajanje sa mreže (~220V, 50Hz) i u nju provesti dve zaštitne plasticne cevi (gibljivo crevo) kao što je prikazano na slici. Zaštitne cevi se ne smeju savijati pod pravim uglom, dozvoljeno ih je savijati do granice lagano savijenog luka. Kroz jednu od zaštitnih cevi provode se napojni „hladni” krajevi grejne mreže ili grejnog kabla, a kroz drugu kabl s temperaturnim senzorom.

Temperaturni senzor treba biti postavljen što je moguće bliže središnjem delu grejane prostorije i na jednakoj udaljenosti od grejnih kablova. Zaštitnu cev u kojoj se nalazi sonda treba zatvoriti i na taj način zaštititi od prodiranja vlage.

3. POVEZIVANJE TERMOSTATA

Termostate treba povezivati u skladu sa priloženim uputstvom za odabrani termostat. Povezivanje termostata treba da vrši kvalifikovana osoba. Pre povezivanja termostata obavezno izvršiti merenja otpornosti grejne mreže ili grejnog kabla. Kada ste izvršili merenja i uverili se u ispravnost instalacije pristupite montaži termostata.

Facebook Rovex
Norveški radijatori, podno grejanje, termostati i merni uređaji
Prodajno mesto
20 GODINA ROVEX-a