Popust za vaskrs

011.311.52.08, 785.68.33

prodaja@rovex.co.rs

Način upotrebe

 

Grejte se isključivo dok boravite u kući ili stanu, održavajte temperaturu dok niste kod kuće

KAKO KORISTITI NORVEŠKI RADIJATOR?

Da bi optimalno  koristili Vaš Norveški radijator potrebno je da pročitate uputstva koja su Vam data i da koristite sve funkcije koje Vaš model Norveškog radijatora poseduje.

VAŽNO!  Ukoliko Vaš Norveški radijator koristite kao grejalicu koju uključite kad dođete kući  u isključite kad niste kod kuće, uređaj koristite NEPRAVILNO.
Nijedna od mogućnosti koje radijator poseduje nije u funkciji. Isključenjem radijatora izgubili ste funkciju regulacije temperature u potpunosti. Računi za struju mogu se znatno povećati. Funkcije programiranja, zaštite od zamrzavanja, adaptibilni start i funkcija otvorenog prozora  koje Vam omogućavaju ECODESIGN standardi nemaju nikakvu svrhu. Preporuka je da uređaj ne isključujete na prekidač već da koristite funkcije koje Vam obezbeđuje termostat.

PREPORUKA! Prekidač koristite samo na početku i na kraju sezone.

KAKO PODESITI UGODNU TEMPERATURU U PROSTORU?

Da bi optimalno  koristili Vaš Norveški radijator potrebno je da odredite temperaturu pri kojoj se Vi i Vaši ukućani osećate ugodno.

Pod optimalnom ugodnom temperaturom podrazumevamo najnižu temperaturu u prostoru pri kojoj se svi korisnici prostora osećaju ugodno. Važno je znati da ova temperatura nije za sve ista.

Najbolji način da odredite optimalnu ugodnu nižu temperaturu  je da :

 • podesite  temperaturu npr. 19oC
 • pustite određeno vreme  da se temperatura u prostoru stabilizuje (od 12 do 24h)
 • ukoliko se ne osećate udobno podignite temperaturu na termostatu još jedan stepen 1oC
 • ponavljate ovaj postupak dok ne postignete temperaturu u prostoru pri kojoj se osećate ugodno
 • podesili ste ugodnu temperaturu i više ne morate podešavati  termostat.

Svako podešavanje temperature iznad optimalne dodatno troši energiju i košta više novca a ne poboljšava temperaturni komfor u prostoru. 

Važno je da znate da svaki stepen ugodne temperature viši od najniže ugodne temperature troši  5-7% više energije. Zbog našeg progresivnog tarifnog sistema cena svakog stepena više može biti i 20% više u novcu.

Poštovani korisniče veoma je važno da kod podešavanja optimalne temperature na termostatu vodite računa o sledećem:

 • Termostat nije daljinski upravljač i kada podignete temperaturu za 1oC na termostatu  neće se temperatura u prostoru  promeniti za 1oC kao što se na televizoru odmah promeni kanal
 • Efekti promene temperature od 1oC na termostatu mogu se sagledati ako boravite u prostoru nekoliko sati, kada se temperatura u celom prostoru stabilizuje, zato je najbolje slediti uputstvo i podizati temperaturu postepeno za 1oC dnevno.
 • Ukoliko ste počeli podešavanje optimalne temperature sa niskom temperaturom nemojte da Vam je hladno već podignite temperaturu da Vam je ugodno da boravite, a proces podešavanja optimalne temperature izvršite smanjenjem a ne podizanjem temperature.
 • Veoma je važno da ne budete nestrpljivi i da kada niste postigli željenu temperaturu u prostoru ne uradite prelaz sa podešenih npr. 20oC odmah odete na 25oC ili još gore na 30oC.
 • Podešavanjem veoma visoke temperature na termostatu dovodite uređaj u neregularni režim rada koji Vam se može učiniti kao neispravan rad uređaja, tako da usprkos podešene jako visoke temperature na termostatu postignete nisku temperaturu u prostoru
 • Podešavanjem više temperature na termostatu prostor se neće brže zagrejati. Brzina zagrejavanja prostora ne zavisi od podešene temperature već od snage grejnog tela i gubitaka toplote iz prostora.
 • Ne povećavajte temperaturu na termostatu zbog toga što je napolju niža temperatura, termostat će regulisati vreme rada uređaja da bi održali željenu temperaturu u prostoru.

VAŽNO!  Nepravilnom upotrebom termostata računi za struju mogu se znatno povećati. Najčešće greške prilikom upotrebe termostata po istraživanjima u Velikoj Britaniji pročitajte ovde. Preporuka je da podešavanje temperature ne vršite tako da povećavate temperaturu na termostatu za više od 3oC kada ste u opsegu podešavanja od  18-25 oC.

NAJEFIKASNIJI I NAJEKONOMIČNIJI NAČIN GREJANJA

Da li možemo boraviti u svim prostorijama istovremeno? Hmm, pa zašto onda grejati celu kuću na istoj temperaturi kad sam tu i kad nisam ili grejati sve sobe na isti način?

Norveški radijatori rešavaju sve gore pomenute probleme na jednostavan i praktičan način. Njihov način korišćenja je da se grejete samo kad Vama treba i koliko Vama treba, što u praksi znači da kad boravite u prostoru grejete na višoj, a kad niste na nižoj temperaturi. Zašto na nižoj kad nisam kući, zato što je uvek lakše održavati nego iznova i iznova grejati. Takođe, zato što imate tu mogućnost jer su radijatori bezbedni da rade kad niste kod kuće bilo da ste na poslu ili na sedmodnevnom zimovanju na Zlatiboru (više o bezbednosti).

Kada ste odredili ugodnu temperaturu za boravak u Vašem prostoru možete da podešavate temperaturu u skladu sa ritmom života. Prilikom podešavanja imajte na umu da samo pravilno podešavanje donosi uštede.

GREJANJE SA NORVEŠKIM RADIJATORIMA U PRAKSI

POČINJE NOVI DAN

Princip rada norveskog radijatoraUstanete, i prvo što treba da uradite jeste da podesite temperaturu na radijatoru na ugodnih 20-22 °C. Dok se još bukvalno niste ni razbudili, radijator će postići željenu temperaturu vazduha za 15 - 30 minuta (u zavisnosti od spoljne temperature i termičkih karakteristika prostora) jer temperatura prostora u toku noći bila na 16-18 °C.


NAPUŠTATE STAN ILI KUĆU

Norveški radijatori ekonomična upotreba

Prva jutarnja kafica i čitanje omiljenih novina na ugodnih 20-22°C ali vreme je za posao. Neposredno pre napuštanja kuće/stana, podesite temperaturu na radijatoru na racionalnih 16-18°C. Narednih nekoliko sati radijator se neće ni upaliti dok postavkom na sniženu temperaturu ne dozvoljavate da se ohladi Vaš prostor uz minimalni utrošak energije.


BORAVAK U KUĆI

Elektronski termostatNaporan dan na poslu, hladno vreme napolju, gužva u saobraćaju... Ulazite u Vaš topli stan/kući, podešavate temperaturu opet na ugodnih 20-22 °C i dok se raskomotite radijator će postići zadatu temperaturu vazduha za 15-30 minuta ( u zavisnosti od spoljne temperature i termičkih karakteristika prostora) jer ste temperirali prostor dok niste bili u njemu.


VREME ZA SPAVANJE

Norveški radijatori prgramiranje -spavanjeDok ste prijatnom i toplom domu odgledati Vaš omiljeni film došlo je vreme za spavanje. U dnevnoj sobi, kuhinji i hodniku podesite temperaturu na štedljivih 16-18°C, dok u spavaćoj podesite koliko je Vama ugodno za spavanje. Preporuka doktora da je idealna temperatura za spavanje je oko 18°C.


PROGRAMABILNI TERMOSTAT MISLI I ŠTEDI ENERGIJU ZA VAS

Sve ovo umesto Vas može odraditi programabilni digitalni termostat DT kad ga programirate u skladu sa Vašim načinom boravka u prostoru koji grejete.
Svi modeli ADAX NEO, ECO BASIC i GLAMOX 3001 opremljeni su u skladu sa standardima EU termostatima koji imaju mogućnost programiranja termostat u skladu sa vašim životnim potrebama. Svi modeli imaju i adaptibilni start tako da će radijator sam proceniti kada treba da krene sa grejanjem da bi vas programirana temperatura čekala u momentu kada ste je programirali.
(više o termostatima).
Facebook Rovex
Norveški radijatori, podno grejanje, termostati i merni uređaji
Prodajno mesto
Norveški radijatori 20 GODINA ROVEX Inženjeringa - Norveški radijatori