Popust 20posto IC grejalice

011.311.52.08, 785.68.33

prodaja@rovex.co.rs

Način upotrebe

 

Grejte se isključivo dok boravite u kući ili stanu, održavajte dok niste kod kuće

KAKO PODESITI UGODNU TEMPERATURU U PROSTORU?

Da bi optimalno  koristili Vaš Norveški radijator potrebno je da odredite temperaturu pri kojoj se Vi i Vaši ukućani osećate ugodno.

Pod optimalnom ugodnom temperaturom podrazumevamo najnižu temperaturu u prostoru pri kojoj se svi korisnici prostora osećaju ugodno. Važno je znati da ova temperatura nije za sve ista.

Najbolji način da odredite optimalnu ugodnu nižu temperaturu  je da :

 • podesite  temperaturu npr. 19oC
 • pustite određeno vreme  da se temperatura u prostoru stabilizuje (od 12 do 24h)
 • ukoliko se ne osećate ugobno podignite temperaturu na termostatu još jedan stepen 1oC
 • ponavljate ovaj postupak dok ne postignete temperaturu u prostoru pri kojoj se osećate ugodno
 • podesili ste ugodnu temperaturu i više ne morate podešavati  termostat.

Svako podešavanje temperature iznad optimalne dodatno troši energiju i košta više novca a ne poboljšava temperaturni komfor u prostoru. 

VAŽNO!  Nepravilnom upotrebom termostata računi za struju mogu se znatno povećati. Najčešće greške prilikom upotrebe termostata po istraživanjima u Velikoj Britaniji pročitajte ovde. Preporuka je da podešavanje temperature ne vršite tako da povećavate temperaturu na termostatu za više od 3oC kada ste u opsegu podešavanja od  18-25 oC.

Važno je da znate da svaki stepen ugodne temperature viši od najniže ugodne temperature troši  5-7% više energije. Zbog našeg progresivnog tarifnog sistema cena svakog stepena više može biti i 20% više u novcu.

Poštovani korisniče veoma je važno da kod podešavanja optimalne temperature na termostatu vodite računa o sledećem:

 • Termostat nije daljinski upravljač i kada podignete temperaturu za 1oC na termostatu  neće se temperatura u prostoru  promeniti za 1oC kao što se na televizoru odmah promeni kanal
 • Promena temperature od 1oC na termostatu oseti se u prostoru za nekoliko sati ukoliko je okruženje stabilno, zato je najbolje slediti uputstvo i podizati temperaturu za 1oC dnevno
 • Veoma je važno da ne budete nestrpljivi i da kada niste postigli željenu temperaturu u prostoru ne uradite prelaz sa podešenih npr. 20oC odmah odete na 25oC ili još gore na 30oC.
 • Podešavanjem veoma visoke temperature na termostatu dovodite uređaj u neregularni režim rada koji Vam se može učiniti kao neispravan rad uređaja, tako da usprkos podešene jako visoke temperature na termostatu postignete nisku temperaturu u prostoru
 • Podešavanjem više temperature na termostatu prostor se neće brže zagrejati. Brzina zagrejavanja prostora ne zavisi od podešene temperature već od snage grejnog tela i gubitaka toplote iz prostora.
 • Ne povećavajte temperaturu na termostatu zbog toga što je napolju niža temperatura, termostat će regulisati vreme rada uređaja da bi održali željenu temperaturu u prostoru.
 •  

NAJEFIKASNIJI I NAJEKONOMIČNIJI NAČIN GREJANJA

Da li možemo boraviti u svim prostorijama istovremeno? Hmm, pa zašto onda grejati celu kuću na istoj temperaturi kad sam tu i kad nisam ili grejati sve sobe na isti način?

Norveški radijatori rešavaju sve gore pomenute probleme na jednostavan i praktičan način. Njihov način korišćenja je da se grejete samo kad Vama treba i koliko Vama treba, što u praksi znači da kad boravite u prostoru grejete na višoj, a kad niste na nižoj temperaturi. Zašto na nižoj kad nisam kući, zato što je uvek lakše održavati nego iznova i iznova grejati. Takođe, zato što imate tu mogućnost jer su radijatori bezbedni da rade kad niste kod kuće bilo da ste na poslu ili na sedmodnevnom zimovanju na Zlatiboru (više o bezbednosti).

Kada ste odredili ugodnu temperaturu za boravak u Vašem prostoru možete da podešavate temperaturu u skladu sa ritmom života. Prilikom podešavanja imajte na umu da samo pravilno podešavanje donosi uštede.

GREJANJE SA NORVEŠKIM RADIJATORIMA U PRAKSI

POČINJE NOVI DAN

Princip rada norveskog radijatoraUstanete, i prvo što treba da uradite jeste da podesite temperaturu na radijatoru na ugodnih 20-22 °C. Dok se još bukvalno niste ni razbudili, radijator će postići željenu temperaturu za 10 - 15 minuta (u zavisnosti od spoljne temperature) jer temperatura prostora u toku noći bila na 15-18 °C.


NAPUŠTATE STAN ILI KUĆU

Grejac norveskog radijatora

Prva jutarnja kafica i čitanje omiljenih novina na ugodnih 20-22°C ali vreme je za posao. Neposredno pre napuštanja kuće/stana, podesite temperaturu na radijatoru na optimalnih 15-16°C. Narednih nekoliko sati radijator se neće ni upaliti dok postavkom na sniženu temperaturu ne dozvoljavate da se ohladi Vaš prostor uz minimalni utrošak energije.


BORAVAK U KUĆI

Elektronski termostatNaporan dan na poslu, hladno vreme napolju, gužva u saobraćaju... Ulazite u Vaš topli stan/kući, podešavate temperaturu opet na ugodnih 20-22 °C i dok se raskomotite radijator će postići zadatu temperaturu za 15-20 minuta ( u zavisnosti od spoljne temperature) jer ste temperirali prostor dok niste bili u njemu.


VREME ZA SPAVANJE

Grejac norveskog radijatora

Dok ste prijatnom i toplom domu odgledati Vaš omiljeni film došlo je vreme za spavanje. U dnevnoj sobi, kuhinji i hodniku podesite temperaturu na optimalnih 15-18°C, dok u spavaćoj podesite koliko je Vama ugodno za spavanje. Preporuka doktora da je idealna temperatura za spavanje je oko 18°C.

Sve ovo umesto Vas može odraditi digitalni termostat DT kad ga sami programirate po Vašem načinu života. ADAX NEO već ima ugrađen ovaj termostat, dok je kod GLAMOX 3001 opcija.
(više o termostatima).Facebook Rovex
Norveški radijatori, podno grejanje, termostati i merni uređaji
Prodajno mesto
20 GODINA ROVEX-a