Popust za vaskrs

011.311.52.08, 785.68.33

prodaja@rovex.co.rs

Pitanja kupaca - zašita od snega i leda

Pišite nam - Rovex inženjeringKupite podno zaštitu od snega i leda - Rovex inženjering

Pitanja kupaca - zašita od snega i leda

I naši odgovori na  najčešće  postavljena pitanja.

Električno otapanje snega je najisplativija, ekološki prihvatljiva metoda automatskog uklanjanja snega. Sistemi za zaštitu od snega i leda mogu se instalirati na bilo koji trotoar, prilaz, stepenište, rampu za garažu ili rampu za invalidska kolica. Niski troškovi instalacije u odnosu na vodene sisteme (topla voda / glikol) sistema čine ovaj sistem jeftinijim i jednostavnijim za instaliranje i rad. Sistem za zaštitu od snega i leda radi samo kad je to potrebno, osiguravajući bezbedne i čiste prilaze bez leda i snega. Više Vam nisu potrebni so, pesak, ralice ili lopate. Sistem obezbeđuje da je pristup Vašem objektu uvek slobodan i nemate ostataka soli i peska nakon prestanka padavina. Vaše betonske staze ili keramičke pločice neće stradati od uticaja soli.

Grejni kablovi se najčešće instaliraju u betonsku košuljicu i vezuju na armaturnu mrežu u košuljici.
Grejni kablovi se mogu instalirati u štampani beton. Dubina na kojoj se postavljaju grejni kablovi zavisi od debljine ptampanog betona.
Grejni kablomogu instalirati ispod behaton ploča tako da se u podlogu postave grejni kablovi koji se prekriju slojem materijala a onda se na materijal postavljaju behaton ploče.
Površine prekrivene asfaltom mogu se štititi na dva načina.
  • Ukoliko se pre asfaltnog sloja radi betonska podloga moguće je ugraditi grejne kablove tipa VCD u betonsku podlogu a onda postaviti sloj asfalta na betonsku podlogu.
  • Ukoliko ne postoji betonska podloga ili je betonska podloga postojeća moguće je ugraditi grejne kablove TuffTec direktno u sloj asfalta. Više na >> https://www.rovex.rs/tufftec-grejni-kabl-za-asfalt
Površina koju želite da štitite definiše cenu koštanja sistema. Sve cene kablova VCD25 možete naći na našem sajtu https://www.rovex-grejanje.com/grejanje-rampi-istepenista   a cene termostatata na sajtu  https://www.rovex-grejanje.com/din-termostati . Kao primer možemo uzeti površinu rampe od 10m2 za koji Vam je potreban kabl VCD25/2480 , termostat za poluautomatsku regulaciju npr RT821 ES, instalaciona traka TME15, osigurač od 16A i FID sklopka. Cena ovakvog sistema po trenutnim cenama je oko 350 EURA.(Kalkulacija je orijentaciona)
Nećete trošiti ni vreme ni novac za održavanje vašeg sistema za zaštitu od snega i leda. Za razliku od vode/glikolnih sistema , ne postoje pumpe, magnetni ventili, cevi, izmenjivači toplote ili bojleri. Ništa ne može da procuri, ništa ne treba dopunjavati i podmazivati. Od svih akcija održavanja preporučujemo da proverite ispravnost sistema pre početka sezone padavina da bi bili sigurni da su svi elementi sistema ispravni.
Sistem topljenja snega može biti instaliran od strane bilo kog kvalifikovanog majstora. Električne instalacije uvek treba da obavlja kvalifikovani električar. Kompletna uputstva za instalaciju, ožičenje kao i informacije o garanciji nalaze se uz isporučenu opremu i na našem sajtu www.rovex.rs. Za pomoć oko proračuna i oko instalacije možete se obratiti našem osoblju putem emajla prodaja@rovex.co.rs ili na telefon 011-3115208.
Kotlovski sistemi, kako se obično nazivaju vodeni sistemi, koriste namenski kotao za proizvodnju tople vode koja zatim prolazi kroz izmenjivač toplote za zagrevanje mešavine glikola. (glikol je sličan antifrizu u vašem automobilu i sprečava da se voda u cevima zamrzne kada sistem ne radi). Glikol se kontinuirano pumpa kroz niz cevi ispod površine da bi se održala temperatura dovoljno visoka da rastopi sneg i led. Sistem radi čitavu zimu, čak i kad ne dođe do snega, kiše ili smrzavanja. Mora se držati u radu kako bi se osiguralo da glikol sa temperaturom ispod nule ne ulazi u izmenjivač toplote koji će puknuti ako je temperaturna razlika između glikola čija je tmperatura  ispod nule i tople vode velika. Sistem takođe uključuje ventile za dopunjavanje vode, sredstva za uklanjanje vazduha, kontrolu temperature povratne i izlazne tečnosti, razvodnika, više pumpi itd. Glikol treba često testirati i redovno menjati da biste bili sigurni da je kvalitetan, tako da se ne smrzava. Vi, kao vlasnik kuće, bićete odgovorni za obezbeđivanje zbrinjavanja glikola na ekološki siguran način. Takođe ćete morati da imate servis koji će se brinuti da su pumpe, bojler i drugi proizvodi u dobrom stanju, da ne ispuštaju i ne troše energiju i da će biti spremni za upotrebu kada je to potrebno. Osim što trošite energiju za održavanje spoljne površine toplom kad joj nije potrebna, troši se i energija koj se zrači zbog toplote kotla i cevi. Većina kotlova radi sa oko 85% efikasnosti i proizvodi NOk, CO².

Električni sistemi za otapanje snega koriste kabl za grejanje, automatski senzor za sneg i termostat za merenje temperature poda. Kablovi se polažu u obliku "S" petlji direktno ispod završnog betonskog ili asfaltnog sloja. Sistem radi samo kada senzor za sneg otkrije ledenu kišu i  kada pada sneg, uključuje se automatski, ostaje uključen za vreme padavina , a zatim se nakon određenog vremena isključuje, ostavljajući čistu, suvu površinu. Ne koristi energiju kada je u režimu automatskog čekanja, ne zagađuje, 100% je efikasan, tih i veoma isplativ. Takođe osigurava da kad dođete kući sa posla ili sa odmora  ili ujutro radite imate čistu  i suvu površinu za hodanje ili vožnju.

Svi sistemi električnog podnog grejanja moraju imati zaštitu od napona dodira ili FID sklopku. Ukoliko dođe do oštećenja kabla ili bilo kakvog dodira napona sa zemljom automatska sklopka za zaštitu od napona dodira će da isključi sistem sa napona.
Za naše klimatsko područje potrebna snaga za zaštitu od snega i leda je od 200W/m2 do 350W/m2. Za zaštitu prilaznih rampi ukoliko grejete kompletnu rampu preporučujemo snagu od 220-250W/m2, ukoliko grejete samo 2 kolotraga preporuka je da imate instaliranu snagu od 300W/m2. Pre odluke šta će te štititi obavezno proverite raspoloživu snagu Vašeg sistema. Da bi se lakše orijentisali za 10m2 rampe, stepeništa ili prilazne staze potrebno Vam je oko 3kW snage. Više možete naći u tabeli na našem sajtu https://www.rovex.rs/zastita-od-snega-i-leda-klima-srbije
Sistem za zaštitu od snega i leda kada radi troši instaliranu snagu. U zavisnosti od trajanja padavina i načina regulacije ovisi i vreme rada sistema. Sistem za zaštitu od snega i leda u principu bi trebalo da radi dok traju padavine i ne bi trebalo da dozvoli da se na zaštičenim površinama stvori sloj snega i leda. Nakon prestanka padavina sistem treba da radi dok površina koja se štiti ne postane suva. U zavisnosti od područja gde se nalazimo godišnji rad sistema za zaštitu od snega je od par sati do par dana, tako da potrošena energija ne bi trebalo da predstavlja veliki materijalni izdatak.
U zavisnosti od odabira načina regulacije sistem za zaštitu od snega i leda može da radi automatski. Rovex Vam nudi regulatore koji imaju mogućnost detekcije padavine i merenje spoljne temperature. Sistem sa detektorom vlage i temperature je dizajniran tako da se uključuje samo onda kada postoje padavine i kada je spoljna temperatura ispod zadate najčešće 3oC. Za ovu namenu stoje Vam na raspolaganju dva tipa kontrolera za zaštitu staza i rampi ETOG i FCG. Više na našem sajtu https://www.rovex.rs/zastita-od-snega-i-leda-termostati
Kod manjih sistema i manjih snaga možete sami uključivati sistem za zaštitu uz pomoć prekidača. Ručno uključenje je dakle moguće ali nije preporučljivo. Kod ovakvog načina uključivanja potrebno je da korisnik bude stalno na objektu i da uključi sistem na početku padavina. Uključenje sistema kada već postoje padavine zahteva vreme da bi se iste otopile a Vama su staze i prilazi potrebno odmah. Za manje sisteme više preporučujemo poluautomatski sistem uključenja po temperaturi. Ukoliko se predviđaju padavine ručno uključite sistem a on će početi da radi kada spoljna temperatura padne ispod zadate. Čim temperatura poraste sistem se isključuje. Na ovaj način sprečavate da sistem ne radi kada nije neophodno i štitite se u slučaju da zaboravite da isključite sistem.
Sistemi za zaštitu od snega i leda mogu se postaviti i na postojeće stepenište. Potrebno je samo zameniti završni sloj pločica ili kamena i ispod novog sloja postavite grejne kablove. Instalacionom trakom pričvrstite kablove za stepenište a iznad toga postavite nove keramičke pločice, granit, mermer ili drugu podlogu koju ste odabrali.
Facebook Rovex
Norveški radijatori, podno grejanje, termostati i merni uređaji
Prodajno mesto
Norveški radijatori 20 GODINA ROVEX Inženjeringa - Norveški radijatori