Popust 10%

011.311.52.08, 785.68.33

prodaja@rovex.co.rs

Grejanje cevi i cevovoda

Akcijske cene Elektra - Rovex inženjeringPopust 10 za Norveške radijatore - Rovex inženjeringKupite podno zaštitu od snega i leda - Rovex inženjering

Grejanje cevi i cevovoda

 

Grejni kablovi namenjeni za velike sisteme grejanja cevi i cevovoda...

Zaštitite cevi velikih promera i sistema...

Grejanje cevi VCD

U zimskom periodu, kod niskih temperatura može doći do zaleđivanja fluida u cevima, a samim tim i do pucanja istih. Da bi to sprečili nije dovoljno samo postaviti termoizolaciju oko cevi, već je potrebno grejati kada je spoljna temperatura niska, zato postoje grejni kablovi za zaštitu cevi od zamrzavanja.

ELEKTRA VCD10 grejni kablovi (Više informacija o VCD grejnom kablu) su gotovi setovi i sastoje se od grejnog kabla snage 10 W/m završen sa 2,5 m napojnim kablom (hladan kraj). Kada vršite proračun sistema za grejanje cevi, računajte dužine grejnog kabla prema tabeli već gotovih kompleta. Grejanje sistema pomoću ELEKTRA VCD10 zahtevaju temperaturne kontrolere - termostate.

Grejanje cevi VCD

VCD10 grejni kablovi su idealni za cevi velikih promera i velikih dužina, takođe kad je potrebno precizno održavanje temperature na cevima.

Ukoliko niste u mogućnosti da sami proračunate snagu potrebnu za zaštitu cevi i cevovoda od smrzavanja, slobodno nam možete poslati mail na ponude@rovex.co.rs

Sve vrste cevi mogu se izlagati zagrevanju, kako metalne (čelične, bakarne, od livenog gvožđa), tako i one od veštačkih materijala (plastike). Grejni kablovi mogu se postavljati na cevi koje se nalaze van ili unutar zgrada, kao i one u zemlji.

Proračun gubitaka i odabir odgovarajućeg VCD grejnog kabla

Grejanje cevi VCD

Da bismo odabrali odgovarajući kabl neophodno je najpre odrediti toplotne gubitke koji zavise od: promera cevovoda, vrste i debljine toplotne izolacije temperature tečnosti van cevovoda (temperature održavanja) minimalne temperature okruženja. Obično se temperatura od +5°C smatra temperaturom održavanja, odnosno temperatura od -25°C za minimalnu temperaturu okruženja.

Ako osnovu svega navedenog, uzememo u obzir debljinu izolacije od 10 do 50mm, od ∆T20°C do ∆T60°C temperaturna razlika između temperature održavanja i minimalne temperature ukruženja, u tom slučaju možemo koristiti tabelu desno i odabrati odgovarajući grejni kabl.


Prilikom odabira grejnih kablova za grejanje cevi, neophodno je znati kako ćete pozicionirati grejne kablove na samoj cevi, jer se grejni kablovi se mogu postaviti duž cevovoda: jedan prolaz duž cevi, više prolaza duž cevi i spiralno - više infomacija o postavljanu grejnih kablova na cevima i cevovodima.

PRIMER 1. Cev od 300mm u Šapcu (najniža temperatura -25°C)

Grejanje cevi VCD 1 x metalna cev
- Dužina :50m
- Prečnik : Ø300mm
- izolacija staklena vuna 50mm (0,035W/mk)
- ∆T30oC

Na osnovu tabele, uzimamo vrednosti -32,4W/m, odnosno 3 prolaza VCD 10 grejnog kabla - 50m cevi x 3 prolaz = 50m x 3 = 150m

Na osnovu izračunate dužine potrebnog grejnog grejnog kabla za zaštitu cevi od smrzavanja, iz tabele gotovih proizvoda (VCD10) potrebno je naručiti grejni kabl:
VCD10/1560 - 10W, 156m, snaga 1560W

Za postavljanje kabla je potrebno upotrebiti samolepljivu aluminijumsku traku, više informacija na montaznim materijalima, kao i odabrati odgovarajući termostat za upravljanje sistemom. Sva uputstva za postavljanje grejnih kablova možete preuzeti sa sajta - dokumentacija.

NAŠA PODRŠKA I POMOĆ
Ukoliko želite da grejete rampu, zaštitite cev od pucanja ili grejete oluke da ne dođe do prokišnjavanja - pozovite naše stručnjake na telefon 011/311-52-08 i zatražite BESPLATAN savet, kao i preporuku potrebne opreme.

Grejni kablovi cena i on-line prodavnica

Facebook Rovex
Norveški radijatori, podno grejanje, termostati i merni uređaji
Prodajno mesto
Norveški radijatori 20 GODINA ROVEX Inženjeringa - Norveški radijatori