Popust 10%

011.311.52.08, 785.68.33

prodaja@rovex.co.rs

Grejanje cevi i cevovoda - SelfTec® grejni kabl

Akcijske cene Elektra - Rovex inženjeringPopust 10 za Norveške radijatore - Rovex inženjeringKupite podno zaštitu od snega i leda - Rovex inženjering

Grejanje cevi i cevovoda - SelfTec® grejni kabl

Samoregulirajući grejni kablovi specijalno konstruisani grejanje cevi i cevovoda...

Zaštitite cevi na najbolji mogući način...

Zaštitite cevi na najbolji mogući način

U zimskom periodu, kod niskih temperatura može doći do ledjenja fluida u cevi, a samim tim i do pucanja iste. Da bi to sprečili nije dovoljno samo postaviti termoizolaciju oko cevi, već je potrebno gejanjem zaštititi cevi kada je spoljna temperatura niska, zato postoje grejni kablovi za zaštitu cevi od zamrzavanja.

ELEKTRA SelfTec® samoregulirajući grejni kabl je dostupan na kalemu i dužina mu se može se prilagoditi tačnoj dužini oluka ili ivice krova koje odgovaraju stvarnom stanju na objektu, završetak je standardno sa 3,0m dugačkim napojnim kablom (hladan kraj). ELEKTRA Selftec® samoreguliraju grejni kablovi podešavaju svoju snagu grejanja u skladu sa temperaturom ambijenta.

Grejni kabl za cevi

SelfTec® sa napojnim kablom i dužinom po meri pogodan je za  male i velike aplikacije grejanja cevi, cevovoda i ventila od smrzavanja. SelfTec® kabl  kod manjih instalacija  ne zahteva kontroler temperature, ali zahteva ugradnju prekidača kojim će korisnik da uključi sistem kada temperature padnu ispod željene i držati ga uključenog sve dok se temperatura ne poveća. Za veće dužine koje troše više od 1kW preporučuje se kontrola rada sistema termostatom. Termostat kontroliše rad sistema i može značajno da uštedi električnu energiju. Kada projektujete sistem zaštite cevi odredite tačnu dužinu i naručite odgovarajući set.

Prednosti samoregulirajućih grejnih kablova:

  • Moguće je sečenje kabla direktno u zavisnosti od zahteva objekta, da bi postigli odgovarajuću potrebnu dužinu.
  • Maksimalna dužina kabla zavisi od tipa SelfTec grejnog kabla (proveriti kod distributera).
  • Obezbeđuje da dužinu kabla prilagodite potrebama grejanog elemementa u fazi instalacije
  • Ukrštanje kablova je moguće
  • Smanjenje spoljne temperature automatski će povečati izlaznu snagu kabla po pravoj datoj na grafikonu.
Sve vrste cevi mogu se izlagati zagrevanju, kako metalne (čelične, bakarne, od livenog gvožđa), tako i one od veštačkih materijala (plastike). Grejni kablovi mogu se postavljati na cevi koje se nalaze van ili unutar zgrada, kao i one u zemlji.

Proračun gubitaka i odabir odgovarajućeg SelfTec® grejnog kabla

Zaštita cevi

Da bismo odabrali odgovarajući kabl neophodno je najpre odrediti toplotne gubitke koji zavise od: promera cevovoda, vrste i debljine toplotne izolacije temperature tečnosti van cevovoda (temperature održavanja) minimalne temperature okruženja. Obično se temperatura od +5°C smatra temperaturom održavanja, odnosno temperatura od -25°C za minimalnu temperaturu okruženja.

Ako osnovu svega navedenog, uzememo u obzir debljinu izolacije od 10 do 40mm, ∆T30oC je temperaturna razlika između temperature održavanja i minimalne temperature ukruženja, u tom slučaju možemo koristiti tabelu desno i obrati odgovarajući grejni kabl.

Prilikom odabira grejnih kablova za grejanje cevi, neophodno je znati kako ćte pozicionirati grejne kablove na samoj cevi, jer se grejni kablovi se mogu postaviti duž cevovoda: jedan prolaz duž cevi, više prolaza duž cevi i spiralno - više infomacija o postavljanu grejnih kablova na cevima i cevovodima.

PRIMER 1. Cev od 100mm na Zlatiboru (najniža temperatura -25°C)

Ledenice, oluk, led, sneg

1 x metalna cev - 22m dužina - Ø100mm (1 col) - izolacija staklena vuna 50mm (0,035W/mk)

Na osnovu tabele, uzimamo vrednosti iz desete kolone/ peti red -11,1W/m, odnosno jedan prolaz SelfTec grejnog kabla - 22m cevi x 1 prolaz = 22m x 1 = 22m

Na osnovu izračunate dužine potrebnog grejnog grejnog kabla za zaštitu cevi od smrzavanja, potrebno je naručiti samoregulirajući grejni kabl SelfTec®PRO 10/22 - 10W na +10°C, 22m, nominalna snaga 220W, max. snaga 400W

Za postavljanje kabla je potrebno upotrebiti samolepljivu aluminijumsku traku, više informacija na montaznim materijalima, prednost SeffTec® grejnog kabla je u tome što termostat nije potreban, jer on sam sebe reguliše. Sva uputstva za postavljanje grejnih kablova možete preuzeti sa sajta - dokumentacija.

NAŠA PODRŠKA I POMOĆ
Ukoliko želite da grejete rampu, zaštitite cev od pucanja ili grejete oluke da ne dođe do prokišnjavanja - pozovite naše stručnjake na telefon 011/311-52-08 i zatražite BESPLATAN savet, kao i preporuku potrebne opreme.
Facebook Rovex
Norveški radijatori, podno grejanje, termostati i merni uređaji
Prodajno mesto
Norveški radijatori 20 GODINA ROVEX Inženjeringa - Norveški radijatori