Popust 10% za vaskrs

011.311.52.08, 785.68.33

prodaja@rovex.co.rs

Pitanja kupaca - podno grejanje

Extra ponuda kompleti - Rovex inženjeringKupite podno grejanje odmah - Rovex inženjering

Pitanja kupaca - podno grejanje

I naši odgovori na  najčešće  postavljena pitanja.

Podno grejanje cirkulacija vazduhaSistemi električnog podnog grejanja su instaliraju se direktno ispod površine poda, na izvor napajanja povezuju se preko termostata za kontrolu podnog grejanja. Električna energije greje grejni kabl  koji prenosi  toplotu na pod. Toplota se zatim ravnomerno prenosi u prostor.

Podno grejanje grafikonPravilno projektovano i pravilno regulisano podno grejanje najugodniji je i najzdraviji vid grejanja. Vertikalna distribucija temperature  kod podnog grejanja najpribližnija je fiziološkom rasporedu toplote ljudskog tela. Pravilno podešenom temperaturom poda do maksimalno 25oC  (duži boravak na temperaturama poda većim od 25oC  može štetno uticati na krvne sudove) ostvararuje se izuzetno ugodno i zdravo grejanje.  Zbog veoma malih temperaturnih razlika  podno grejanje ne proizvodi intenzinu cirkulaciju vazduha tako da je veoma pogodno za sve one koji su skloni alergijama. 
Osnovna razlika  je u načinu grejanja. Kod vodenog grejanja kao medij koji greje pod je u kotlu zahgrejana voda a kod električnog podnog grejanja je grejni kabl kroz koji prolazi električna energija.
 1. Proces pretvaranja električne energije u toplotu je sledeći:
 2. Vodeno grejane         1. Grejač  2. Voda           3. Pumpa  4.Cev        5. Pod       6.Vazduh
  Električno grejanje   1. Grejač  2. Grejni kabl.  3.Pod       4. Vazduh
  Čim je više posrednika efikasnost je manja. Što je sistem veći  to je njegova fleksibilnost manja.
 3. Profil električnog podnog grejanje je znatno tanji  tako da se može ugrađivati  i direktno u lepak ispod pločica  i ne zahteva nužno  izmene  na patosu.
 4. Električno podno grejanje  relativno se lako instalira i može se raditi i po principu uradi sam.
 5. Kod električnog podnog grejanja svaki prostor može se grejati nezavisno tako da možete ugraditi  podno grejanje u kupatilo ili kuhinju i kombinovati ga sa bilo kojim drugim sistemom grejanja. Ugradnju električnog podnog grejanja možet izvršiti prilikom rekonstrukcije kupatila ili kuhinje bez obzira koje grejanje imate u stanu ili kući.
 6. Upravljanje sistemom električnog podnog grejanje je veoma jednostavno i za svaku prostoriju potpuno nezavisno. Svaka prostorija greje se i reguliše potpuno nezavisno.
Konvencionalni sistemi grejanja vazduha zahtevaju više toplote u cilju da zagrejete zone u blizini poda, jer je većina toplog vazduha prirodno koncentrisana u nivou plafona. Elektra grejni kablovi su efikasniji od konvencionalnih sistema grejanja jer stvaraju efekat radijatora u podu. Toplotno zračenje koje se proizvodi obezbeđuje:
1. Zagrevanje od poda ka plafonu
2. Toplotno zračenje na objekte i ljude u prostoriji
3. Ne zagađuje okolinu
4. Ne isušuje vazduh unutar prostorije
Sistem podnog grejanja može da se koristiti kao jedini izvor toplote u sobi. Toplota dolazi iz poda i širi naviše kroz prostor pružajući prijatnu toplinu.
Elektra grejne mreže izrađene su od dvostruko izolovanog grejnog kabla utkanog u PVC mreži, preporučuje se instalacija direktno ispod pločica, mermera ili prirodnog kamena. Preporučujemo rad sa profesionalnim podnim oblogama kako bi se za odgovarajuće materijale koristile odgovarajuće tehnike instalacije.

Podne obloge
Debljina Maks Vrednost W / MK ( toplotne provodljivosti )
Pločice maks . 
30mm 1.00
Parket maks . 16mm 0.14
Tepih maks . 20mm 0.09
PVC- maks . 10mm 0.23
Pluta maks 10mm 0.08

Za više detalja , pogledajte stranu proizvoda ili priručnik za instalaciju

Svi Elektrini proizvodi za podno grejanje proizvedeni su u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima. Oni su proizvedeni po najvišim standardima kvaliteta u našoj fabrici , što potvrđuje  ISO 9001 sertifikat . Povezivanje sistema podnog grejanje treba da izvrši kvalifikovani električar na osnovu uputstva za instalaciju Elektra.
Grejni kabl koji se koristi kod podnog grejanja dvostruko je izolovan, ima mehaničku izolaciju i  električnu izolaciju, što je ga čini vrlo otpornim na spoljne uticaje. Grejni kabl je se prilikom postavljanja integriše u pod i veoma je  teško da dođe do oštećenja nakon instalacije. Najosetljiviji period u kom najčešće zbog nepažljivog rukovanja dolazi do oštećenja je instalacija. Posebnu pažnju treba posvetititi periodu od postavljanja grejnog kabla do izrade završnog sloja poda jer nepažnjom može doći do oštećenja. Pad teških predmeta pločića ili alata kao i nesmotrena upotreba brusilice mogu trajno da oštete sistem podnog grejanja.  Nakon postavljanja podne obloge , zabranjeno  je bušiti pod u kom je instalirana grejna mreža ili grejni  kabl ukoliko ne posedujete odgovarajuću dokumentaciju i uređaj za detekciju kablova.
Nažalost zaštita od nestručnosti i nepažnje ne postoji. Da bi umanjili rizik i da kasno ne shvatimo da je  "majstor" prekinuo kabl najbolje je da prilikom postavljanja pločica na mesto termostata postavite instalacioni monitor. Instalacioni monitor kontroliše ispravnost mreže i ukoliko dođe do bilo kakvog oštećenja svetlosno i zvučno signalizira kvar. Odmah zaustavite radove i pozovite specijalizovani servis da izvrši popravku. Popravka u tom trenutku zahteva neznatno vreme u odnosu na traženje prekida ispod urađenog poda. Nažalost proizvođač ne može da garanrantuje za ispravnost oštečenog proizvoda tako da se garancija od 20 godina nepovratno gubi.
Svi Elektra proizvodi su testirani za EMF (elektromagnetna polja), a u skladu sa najvišim bezbednosnim standardima.
Pod treba pripremiti sa bilo kojim od konvekcionalnih obloga poda u skladu sa svim važećim standardima. Pod bi trebao da bude čist od svih ostataka i oštrih ivica, predmeta koji mogu da oštete grejni kabl. Neravnine treba popraviti i sve praznine treba popuniti kako bi se grejni kabl bio instaliran na glatku površinu.Da bi se obezbedila efikasnost Elektra sistema podnog grejanja preporučuje se obavezno korišćenje izolacije poda prilikom instalacije, da bi se usmerila toplota ka grejanom prostoru i izbegao neželjeni gubitak toplote ka prostoru ispod.
Sve komponente moraju da izdrže 80 ° C, moraju  da sadrže sredstva (kao što akril) kako bi se osigurala fleksibilnost. Sistem podnog grejanja ne bi trebalo da bude instaliran na temperaturi nižoj od + 5 ° C. Uvek sledite uputstva proizvođača.

Elektra sistemi podnog grejanja mogu se koristiti u bilo kojoj prostoriji gde je potrebno obezbediti toplotu. Može se koristiti preko različitih vrsta podloga od iverice do betonskih ploča. Efikasnost sistema podnog grejanja  definisane je ne samo odabirom i instalacijom odgovarajuće  snage  već i termičkim karakteristikama prostora koji se greje kao i  izolacijom koja se nalazi ispod sistema podnog grejanja.

Primer: Kada je instaliran sistem podnog grejanja toplota se prenosi i kroz materijal koji se nalazi u podu kao i na podlogu koja se nalazi ispod podnog grejanja. Ako je podloga provodljiva kao betonska ploča doći će do apsorbovanja znatne količine toplotne energije i biće potrebno duže vreme kako bi se postigla željena temperatura.,Ukoliko je podloga drvo koji je dobar izolator, toplotna energija će ići samo ka gornjem sloju. Zbog toga bi postavljanje toplotne izolacije preko betona dovelo do povećanja efikasnosti sistema podnog grejanja.

Što se tiče samog sistema nikakovo naknadno održavanje nije potrebno ukoliko je sistem postavljen u skladu sa uputstvom.
Ne,ukoliko su pokriveni kablovi sa košuljicom. Ako ne, keramičar bi trebao da se pobrine da se kablovi ne oštete na bilo koji način tokom nanošenja lepka. U tom slučaju će morati da koristi nešto više lepka kako bi pokrio grejne kablove.
Svi Elektra sistemi podnog grejanja obezbeđeni su podnim senzorom koji kontroliše temperaturu poda i izbegava pregrevanje. Temperatura poda ne bi trebalo da prelazi 27 ° C ( 81 ° F ) u skladu sa međunarodnim standardima .
Važno!
Sistemi podnog grejanja mogu se instalirati ispod keramike, kamena, sertifikovanih parketa i laminata isključivo na otvorenom prostoru. Nikada se ne treba stavljati ispod kabastih stvari ili stvari koje su spuštene do samog poda. Toplota mora da se oslobađa ravnomerno u porstoru. Deo u kome ne dolazi do oslobađanja toplote može postati i suviše vruć. Sav nameštaj mora biti odmaknut od poda minimalno 10 cm kako bi moglo da dođe do strujanja vazduha.
Termostati koriste se za kontrolu podne i sobne temperature.Upotrebom termostata sprečava se pregrevanje i velika potrošnja električne energije. Temperatura poda je funkcija temperature zadate na vašem termostatu i ona može da varira od prostorije do prostorije. Termostat Vam omogućava da kontrolišete temperaturu sobe / poda prema vašim potrebama i željama. Termostati kontrolišu rad sistema podnog grejanja i prilagođavaju njegovo korišćenje u skladu sa stvarnim temperaturama soba / poda koje su određene uz pomoć podnog senzora koji instaliran između grejnih kablova u podu ili sobnog senzora smeštenog u termostatu ( ili oba istovremeno).
Naši sistemi podnog grejanja poseduju garanciju od 10 godina ukoliko sami postavljate podno grejanje, ukoliko instalaciju vrši naše kvalifikovano osoblje garancija je 20 godina.
To isključivo zavisi od termičkih karakteristika zgrade - gubitaka toplote i izolacije poda. Približno između 15 i 45 minuta je potrebno da se osete prvi efekti sistema podnog grejanja, ali puno više vremena je potrebno za  grejne sisteme koji su instalirani dublje u podu.
Grejni kablovi Elektra moraju biti postavljeni u otvorenom prostoru gde će se toplota slobodno prenositi u prostor. Izuzetno je važno da ne blokirate toplotu.
U većini instalacija oko 85-90 % od stvarne otvorene površine će biti pokriveno, kako bi se zagrejali ključni delovi prostora. Mali delovi negrejanog prostora obično ostaju duž zidova ( 30-50cm ) . Stoga , obično najtačnije je da se izračuna površina ukupnog otvorenog prostora i onda se pomnoži sa 0.90 . Ovo će biti prikaz ukupne površine koja će biti pokrivena sistemom podnog grejanja. Međutim , pre kupovine sistema podnog grejanja , veoma je važno da precizno izračunate veličinu svake prostorije .
Elektra grejne mreže su širine 50cm .Dužina može biti između 2m i 24m. Ukoliko je potrebno Elektra grejnu mrežu možete prilagoditi većini prostora tako što možete izrezati i rasparati PVC mrežicu (ne i kabl za grejanje) da bi se prevazišle prepreke i da bi se prilagodili obliku prostorije.
Ne, potpuno je zabranjeno skraćivati i produžavati grejnu mrežu/kabl. Veoma je važno da precizno izmerite prostor i da znate veličinu grejne mreže ili kabla koja Vam je za njega potrebna.
Pre svega , napravite preciznu skicu prostorije , a zatim nacrtajte raspored grejnih mreža / kablova unutar prostorije ( ostavite 30-50cm / 1 " 1 ?" prazninu između sistema podnog grejanja i zida ) . Proverite da li sve dimenzije odgovaraju dimenzijama na terenu . Pripremite plan za instalaciju , uključujući :
1. Postavljanje , pravac i dimenzije grejne mreže / kabla
2. Polazna a kraj tačke svake grejne mreže / kabla
3. lokacija termostata ili druge kontrolne jedinice
4. lokacija podnog senzora
5. lokacija tačke priključka na električnu instalaciju
Moguće je da se produži napojni kabl  ( ne grejni kabl !!! ) , u skladu sa nacionalnim propisima i standardima . Veza mora biti u razvodnoj kutiji i ureađena od strane kvalifikovanog električara.
(snaga grejne mreže x površina prostora) / 1000 x 0,5(50% struja) x cena kW
Na primer:   Za 150W/m2 snagu mreže
1m2 troši 150W = 0.15kW
1sat rada = oko 1/2h potrošnje struje
Potrošnja= 0.15kW * 0.5 = 0.075kWh/m2
Cena rada grejne mreže = 0.075kWh/m2 * cena kW
[(Snaga mreže (W/m2) * površina prostora (m2))/1000] * kW cena
Instalacija će zahtevati sledeće :
 • Odgovarajući 10,16 ili 20A amperski osigurač u zavisnosti od instairane snage
 • FID sklopku (RCD / GFCI zaštitu)
 • Razvodne kutije: Broj razvodnih kutija će zavisiti od sistema grejanja i broja kontrola koje se instaliraju kako bi se vršila regulacija. Svaka kontrola će zahtevati jednu razvodnu kutiju . (Veličina može da varira . ). Više grejnih mreža/kablova sa kojima se upravlja sa jednog mesta zahtevaju dodatnu razvodnu kutiju u nivou poda. Više detalja možete naći na preporučenom uputstvu.
 • Kontaktor ili višestruka kontrola : Više kontrolnih instalacija će zahtevati da se soba podeli na više od jedne zone.
Morate meriti i snimati otpor između faze i nule i između uzemljenja i faze / svakog elementa . Označite ga u vašem garantnom listu. Preduzmite sledeća merenja :
• Početak i tokom grejne mreže / tok kabla
• Pre i posle pokrivanja
• Pre povezivanja elektroinstalacija
Napomena : Pri merenju otpora , obratite pažnju na temperaturu okoline.
Podno grejanje cirkulacija vazduhaSenzor mora da bude postavljen ispod materijala..
Za sistem podnog grejanja , postavite senzor na podu između dva grejna voda, u zatvoreno bužir crevo . Takođe je moguće postaviti senzor između dva grejna kabla  . Obratite pažnju da senzor bude postavljen u prostoru koji nije pokriven nameštajem. Ne stavljajte senzor između dva zavoja kabla. Za podno grejanje , postavite senzor odmah ispod površine poda, na poravnatom betonskom sloju  (ne duboko u podu) .
Facebook Rovex
Norveški radijatori, podno grejanje, termostati i merni uređaji
Prodajno mesto
Norveški radijatori 20 GODINA ROVEX Inženjeringa - Norveški radijatori