Popust 10%

011.311.52.08, 785.68.33

prodaja@rovex.co.rs

Efekat toplog poda sa grejnim kablovima

Popust na radijatore - Rovex inženjeringKupite podno grejanje odmah - Rovex inženjeringExtra ponuda mreže - Rovex inženjering

Efekat toplog poda sa grejnim kablovima

Ovaj vid grejanja  moguće je postavljati u fazi gradnje tj. pre završnog sloja na podu

Ukoliko gradite novu kuću ili stan, želite da gde god imate hladan materijal na podu (keramika, granit, mermer, kamen i sl.) ugradite podno grejanje onda su električni grejni kablovi idealno rešenje za Vas.

Kada želite da podno grejanje bude samo efekat toplog poda, odnosno da hladne pločice bude tople, tada podno grejanje predstavlja dopunsko grejanje osnovnom sistemu. U takvim slučajevima nije potebno izračunavanje toplotnih gubitaka prostora jer je osnovni sistem glavni izvor grejanja. Računica je prosta, potrebno je 100W/m2 ali samo aktivne površine. U nekoliko primera ispod možete videti kako se računa i koji je kabl potreban za dogrevanje.

Bitno je naglasiti da se tada moraju poštovati kako minimalni razmaci tako i maksimalni razmaci između kablova, ako razmak bude manji od minimalnog kabl se može pregrejati, dok ako razmak bude veći od maksimalnog može doći do negrejanih zona i neujednačene temperature poda.

Važno je da temperatura poda bude ravnomerno raspoređena. "Efekat toplog poda" se postiže polaganjem grejnog kabla u pod na mestima koja nisu prekrivena nameštajem.

Vrsta poda


Jedinična snaga grejnog kabla (W/m)
10
17
mimimalni razmak u (cm)
Keramika
Meremer
7
10
PVC 8 12
Drvo
brodski pod,laminat, parket za podno grejanje
10
-

Maksimalni razmak između kablova ne sme biti veći od 20cm, da ne bi došlo do neravnomernog grejanja i stvaranja hladnih zona.

PRIMER 1

Kupatilo : 8m2
Aktivna grejna površina : 5m2
5m2 x 100W/m2 = 500W

Iz tabele VCD10 nađemo odgovarajući kabl u ovom slučaju to je
GREJNI KABL VCD10/570 (10W, 570W, 57m)

Razmak između kablova :
a-a = 5m2/57m = 0,09m = 9cm

Kao šta vidimo iz tabele levo minimalni razmak je 7cm tako da možemo izabrati ovaj kabl.

PRIMER 2

Kupatilo : 8m2
Aktivna grejna površina : 5m2
5m2 x 100W/m2 = 500W

Iz tabele nađemo odgovarajući kabl u ovom slučaju to je
GREJNI KABL VCD17/545 (17W, 545W, 31m)

Razmak između kablova :
a-a = 5m2/31m = 0,16m = 16cm

Kao šta vidimo iz tabele levo minimalni razmak je 10cm tako da možemo izabrati ovaj kabl.

Dete na podu
Postavljanje i povezivanje

POSTAVLJANJE I POVEZIVANJE

Da bi podno grejanje trajalo dugo a vi imali kvalitetno grejanje, veoma je bitna montaža podnog grejanja, kao i postavljanje završnog sloja. Nepravilnim postavljanjem podnog grejanja, narušavate garanciju. Zato je bitno da se ispune tri uslova kako bi podno grejanje trajalo i funkcionisalo kvalitetno minimum 30 godina. 1) grejne kablove postaviti pravilno prema uputstvu, 2) prilikom postavljanja betonske podloge voditi računa da se podno grejanje ne ošteti i na kraju: 3) da se sve poveže prema uputstvu.

1. TERMOIZOLACIJA

Kao što je bitna termoizolacija zidova, tako je bitna i izolacija podova. Dobrom izolacijom smanjujete troškove grejanja, tako što smanjenjujete gubitake i dobijate efikasnije grejanje. Na grubi betonski pod prvo se postavlja termoizolacija (stiroflor, stirodur i sl.), debljina izolacije zavisi od nivoa poda, naravno što deblje to bolje. Nakon toga dolazi polietilenska folija (najlon) koji služi kao hidroizolacija. Tada je sve spremno za postavljanje grejnih kablova na pod.

2. GREJNI KABL VCD

Na termoizolaciju se postavljaju držači grejnih kablova odnosno instalacione trake na 60-80cm, koje na sebi imaju perforaciju za razmake između grejnog kabla. Mi u ponudi imamo instalacione traka TME od 10m, 15m i 25m. Pre postavljanja grejnog kabla potrebno je proračunati razmak između istih, tako što aktivnu površinu podelimo sa dužinom grejnog kabla. Grejni kabl pričvršćujemo za instalacionu traku tako da dobijemo konačnu formu koja pokriva celu površinu kao i isprojektovanu snagu po kvadratu.

3. TERMOSTAT I SONDA

Najpogodniji regulatori temperature za podno grejanje su elektronski termostati sa podnim senzorom. Instalacija podne sonde temperature je jednostavna, samo treba voditi računa da se postavi izmedju grejnih kablova. Kutiju (doznu) za povezivanje postavljate na 1,2m do 1,6m od poda i u nju dolaze: napojni kabl sa osigurača, napojni kabl grejnog kabla i kabl od podne sonde. Sva povezivanja se vrše na samom termostatu prema uputstvu koje ide uz termostat. Važno je odabrati prikladno mesto za montažu termostata kako iz estetskih tako i iz praktičnih razloga (više o termostatima).

4. ZAVRŠNI SLOJ

Nakon postavljenog podnog grejanje, električar ili kvalifikovana osoba treba da izvrši merenja i ista upiše u garantni list, takođe isti postupak se vrši i nakon završnog sloja, čime smo potvrdili da je grejni kabl u redu. Bez adekvatno popunjenog garantnog lista, garancija od 10 godina ne važi.

Sada možete pristupiti postavljanju betonske košuljice. Prilikom nalivanja betona treba obratiti pažnu da razmak između kablova ne bude narušen i da se pazi da se kabl ne ošteti dok se radi sa veoma oštrim građevinskim alatom. Postoje dva načina, prvi da se uradi ravnajući sloj pa građevinski lepak i pločice (keramika, granit, mermer) ili drugi suva betonska podloga, pločice i cementno mleko, oba načina su odgovarajuća i ne utiču na kvalitet podnog grejanja sa grejnim kablovima.

Uputstvo za grejni kabl

Ukoliko sami montirate, mi Vam stojimo na raspolaganju za savete i podršku tokom Vaše montaže!!!

Facebook Rovex
Norveški radijatori, podno grejanje, termostati i merni uređaji
Prodajno mesto
Norveški radijatori 20 GODINA ROVEX Inženjeringa - Norveški radijatori