Popust 10%

011.311.52.08, 785.68.33

prodaja@rovex.co.rs

Efekat toplog poda sa grejnim mrežama

Popust na radijatore - Rovex inženjeringKupite podno grejanje odmah - Rovex inženjeringExtra ponuda mreže - Rovex inženjering

Efekat toplog poda sa grejnim mrežama

Ovaj vid grejanje koristite kad imate već osnovni sistem grejanja a želite da imate tople pločice.

Kada želite da podno grejanje bude samo efekat toplog poda, odnosno da hladne pločice bude tople, tada podno grejanje predstavlja dopunsko grejanje osnovnom sistemu. U takvim slučajevima nije potebno izračunavanje toplotnih gubitaka prostora jer je osnovni sistem glavni izvor grejanja. Računica je prosta, potrebno je 100W/m2 ali samo aktivne povrsine, stoga koristimo isključivo grejne mreže ELEKTRA MD100.

Pokrivate celokupnu slobodnu povrišinu tj. povrišinu neprokrivena ostalnim elementima, kao što su kada, tuš kabina, bude, wc šolja, kuhinjski elementi i sl.

PRIMER

U kupatilu od 4m2, slobodnu površinu dobijemo kad oduzmemo:

tuš kabinu 0,9 x 0,9m, wc šolju 0,4 x 0,6m i lavabo 0,6 x 0,6m

4m2 - (0,8m2 + 0,24m2 + 0,24m2) = 2,7m2

Iz tabele izaberemo grejnu mrežu MD 100/2.5, 100W/m2, pokriva 2,5m2 ukupne snage 250W.

Da bi imali tople i zagrejane pločice u kupatilu potrebno je da trošite maksimalno 250W, ali je to u praksi deleko manje kad je podno grejanje u regulaciji. Pored efekta toplog poda moći ćete podno grejanje da korisitite u prelaznom periodu, pa čak i leti kad želite da pločice u kupatilu uvek budu tople.

Efekat toplog poda sa grejnim mrežama

POSTAVLJANJE I POVEZIVANJE

Postavljanje grejne mree na pod

Da bi podno grejanje trajalo dugo a vi imali kvalitetno grejanje, veoma je bitna montaža podnog grejanja, kao i postavljanje završnog sloja. Nepravilnim postavljanjem podnog grejanja, narušavate garanciju. Zato je bitno da se ispune tri uslova kako bi podno grejanje trajalo i funkcionisalo kvalitetno minimum 30 godina. 1) grejne mreže postaviti pravilno prema uputstvu, 2) prilikom nanošenja građevinskog lepka ili betona voditi računa da se podno grejanje ne ošteti i na kraju: 3) da se sve poveže prema uputstvu.

1. TERMOIZOLACIJA

Kao što je bitna termoizolacija zidova, tako je bitna i izolacija podova. Dobrom izolacijom smanjujete troškove grejanja, tako što smanjenjujete gubitake i dobijate efikasnije grejanje. Na grubi betonski pod prvo se postavlja termoizolacija (stiroflor, stirodur i sl.), debljina izolacije zavisi od nivoa poda, naravno što deblje to bolje. Pošto se grejne mreže uglavno korisite za podno grejanje kupatila, pre termoizolacije bi trebala biti urađena hidroizolacija. Na termoizolaciju se postavlja betonska košuljica iliti ravnajući sloj. Tada je sve spremno za postavljanje grejnih mreža.

2. TERMOSTAT I SONDA

Najpogodniji regulatori temperature za podno grejanje su elektronski termostati sa podnim senzorom. Instalacija podne sonde temperature je veoma bitna, treba voditi računa da se sve pripremi pre zidhih pločica koje se uvek rade pre podnih, takodje sonda treba biti ukopana da bi bila u nivou samog ravnajućeg sloja. Kutiju (doznu) za povezivanje postavljate na 1,2m do 1,6m od poda, ali sa spoljne strane kupatila. Najbolje je postaviti doznu pored prekidača za svetlo i bojler. Do kutije (dozne) dovodite: napojni kabl sa osigurača, napojni kabl grejne mreže i kabl od podne sonde. Sva povezivanja se vrše na samom termostatu prema uputstvu (više o termostatima).

3. GREJNA MREŽA MD

Kada je spremno napajanje i sonda postavljena, možemo pristupiti postavljanju grejne mreže. Pre postavljanja treba isplanirati kako će se mreža tačno postaviti, da bi pokrili kompletnu aktivnu površinu. Grejna mreža se jednostavno postavlja, samo je potrebno da mrežicu iseče i presavijete na željenu stranu. Prilikom sečenja morate voditi računa da ne oštetite grejni kabl na samoj mreži. Nakon kompletne instalacije grejnu mrežu možete pokriti tankim slojem građevinskog lepka kako bi forma ostala ista i kako bi mreža ostala ne oštećena.

4. ZAVRŠNI SLOJ

Nakon postavljenog podnog grejanje, električar ili kvalifikovana osoba treba da izvrši merenja i ista upiše u garantni list, takođe isti postupak se vrši i nakon završnog sloja, čime smo potvrdili da je grejni kabl u redu. Bez adekvatno popunjenog garantnog lista, garancija od 10 godina ne važi.

Sada možete pristupiti postavljanju pločica. Prilikom nanošenja građevinskog lepka treba obratiti pažnu da se kablovi na mreži slučajno negde ne dodiruju. Posebno paziti da se ne ošteti grejni kabl na mreži dok se radi sa veoma oštrim građevinskim alatom. Koji ćete lepak za pločice koristiti ne utiče na kvalitet podnog grejanja niti podno grejanje utiče na kvalitet poda.

Proizvođači građevinskog materijala savetuju specijalne lepkove za podno grejanje, ali je najbolje da se posavetuje sa vašim arhitektom ili građ. inženjerom.

Uputstvo za grejni kabl

Ukoliko sami montirate, mi Vam stojimo na raspolaganju za savete i podršku tokom Vaše montaže!!!

Link Shop

Facebook Rovex
Norveški radijatori, podno grejanje, termostati i merni uređaji
Prodajno mesto
Norveški radijatori 20 GODINA ROVEX Inženjeringa - Norveški radijatori