Popust 20posto IC grejalice

011.311.52.08, 785.68.33

prodaja@rovex.co.rs

Podno grejanje sa grejnim mrežama

Popust na radijatore - Rovex inženjeringKupite podno grejanje odmah - Rovex inženjeringExtra ponuda mreže - Rovex inženjering

Podno grejanje sa grejnim mrežama

 

Menjate stare pločice, već ste uradili ravnajući sloj, nemate dovoljno mesta, ovaj vid grejanja je idealan za Vas

Prednosti podnog grejanja

Grejna mreža presek

Samo nekoliko prednosti podnog grejanje sa grejnim mrežama, uveriće Vas da ste na dobrom puta da odaberete pravo grejanje:

 • uvek imate topli pod i zimi i leti
 • grejanje je nevidljivo i ne zauzima prostor
 • ne zahteva održavanje
 • nema dizanja prašine i ne troši kiseonik
 • grejanje direktno ispod pločica, brzo podno grejanje
 • mala instalirana snaga, duplo manje nego sa vodenim
 • niskotemperaturno grejanje, kablovi se greju na 50°C
 • energetski efikasno grejanje
 • garancija od 10 godina
 • životni vek preko 30 godina
 • korišćenje prirodno hladnih materijala kao podnih obloga

i još mnogo toga.


GREJANJE NESPOSREDNO ISPOD POVRŠINE PODA

Ako instalacija ELEKTRA VCD grejnog kabla nije moguća iz konstrukcionih razloga (kao npr. nivo poda ne može se podići), tada se koriste grejne mreže MD na kojima su tanki grejni kablovi. Grejne mreže instaliraju se u smesu od lepka ili u samonivelirajuću masu neposredno ispod površine poda.

Uglavnom se koriste za kupatila, gde je potrebno brzo i efikasno postizanje temperature. Koriste se kao pomoćni sistem podnog grejanja u cilju postizanja tzv. "efekta toplog poda", ali isto tako mogu predstavljati i osnovni grejni sistem.

Grejne mreže mogu se postavljati na betonske podove, samonivelirajuće podove kao i na stare keramičke pločice, terazit ili ivericu koja je otporna na vlagu.

Kupatilo

Pri izboru grejne mreže najpre treba odrediti slobodne (gazne) površine na kojima neće biti ležećeg nameštaja ili opreme. Površina grejne mreže mora biti jednaka slobodnoj površini ili nešto manja od nje. Kada je površina mreže manja, treba je postaviti tako da se eventualno negrejane površine nalaze uz zidove.

Funkcija grejnog sistema


Kuhinja/Kupatilo
Ostale prostorije

Grejna površina <3/4  ukupne površine
Grejna površina >3/4  ukupne površine
Snaga (W/m)
Snaga (W/m) Snaga (W/m)
Osnovno grejanje
160
100
100
Dopunsko grejanje
100
100
100

Izbor odgovarajućeg tipa grejne mreže - zavisno od vrste grejanja i veličine nepokrivene površine (odnosno veličine zagrejane površine) pokazuje tabela.

Mreže snage 160W/m2 mogu biti instalirane isključivo ispod poda od prirodnog materijala - keramika, mermer, granit, kamen i sl.

Preporučena snaga

POSTAVLJANJE I POVEZIVANJE

Postavljanje grejne mreže na pod

Da bi podno grejanje trajalo dugo a vi imali kvalitetno grejanje, veoma je bitna montaža podnog grejanja, kao i postavljanje završnog sloja. Nepravilnim postavljanjem podnog grejanja, narušavate garanciju. Zato je bitno da se ispune tri uslova kako bi podno grejanje trajalo i funkcionisalo kvalitetno minimum 30 godina. 

 1. grejne mreže treba postaviti pravilno prema uputstvu,
 2. prilikom nanošenja građevinskog lepka ili betona voditi računa da se podno grejanje ne ošteti
 3. da se termostat i napajanje povežu prema uputstvu.
 4. da se pre i posle postavljanja keramike izvrši provera ispravnosti

1. TERMOIZOLACIJA

Kao što je bitna termoizolacija zidova, tako je bitna i izolacija podova. Dobrom izolacijom smanjujete troškove grejanja, tako što smanjujete gubitake i dobijate efikasnije grejanje. Na grubi betonski pod prvo se postavlja termoizolacija (stiroflor, stirodur i sl.), debljina izolacije zavisi od nivoa poda, naravno što deblje to bolje. Pošto se grejne mreže uglavno korisite za podno grejanje kupatila, pre termoizolacije bi trebala biti urađena hidroizolacija. Na termoizolaciju se postavlja betonska košuljica odnosno ravnajući sloj. Tada je sve spremno za postavljanje grejnih mreža.

2. TERMOSTAT I SONDA

Najpogodniji regulatori temperature za podno grejanje su elektronski termostati sa podnim senzorom. Instalacija podne sonde temperature je veoma bitna, treba voditi računa da se sve pripremi pre zidhih pločica koje se uvek rade pre podnih, takodje sonda treba biti ukopana da bi bila u nivou samog ravnajućeg sloja. Kutiju (doznu) za povezivanje postavljate na 1,2m do 1,6m od poda, ali sa spoljne strane kupatila. Najbolje je postaviti doznu pored prekidača za svetlo i bojler. Do kutije (dozne) dovodite: napojni kabl sa osigurača, napojni kabl grejne mreže i kabl od podne sonde. Sva povezivanja se vrše na samom termostatu prema uputstvu (više o termostatima).

3. GREJNA MREŽA MD

Kada je spremno napajanje i sonda postavljena, možemo pristupiti postavljanju grejne mreže. Pre postavljanja treba isplanirati kako će se mreža tačno postaviti, da bi pokrili kompletnu aktivnu površinu. Grejna mreža se jednostavno postavlja, samo je potrebno da mrežicu formirate u skladu sa potrebama vašeg prostora tako što isečete mrežicu  i presavijete je na željenu stranu. Prilikom sečenja morate voditi računa da ne oštetite grejni kabl na samoj mreži. Nakon kompletne instalacije grejnu mrežu možete pokriti tankim slojem građevinskog lepka kako bi forma ostala ista i kako bi mreža ostala neoštećena.

4. ZAVRŠNI SLOJ

Nakon postavljenog podnog grejanje, električar ili kvalifikovana osoba treba da izvrši merenja i ista upiše u garantni list, takođe isti postupak se izvrši i nakon završnog sloja. Merenjem smo potvrdili ispravnost ugrađene grejne mreže. Bez adekvatno popunjenog garantnog lista, garancija na ugrađeni proizvod nije važeća.

Sada možete pristupiti postavljanju pločica. Prilikom nanošenja građevinskog lepka treba obratiti pažnju da se kablovi na mreži slučajno negde ne dodiruju.

Više o instalaciji podnog grejanja sa grejnim mrežama možete videti na našoj stranici  Podno grejanje instalacija grejne mreže

INSTALACIONI MONITOR

Posebno treba paziti da se ne ošteti grejni kabl na mreži dok se radi sa veoma oštrim građevinskim alatom. PREPORUKA JE DA NAKON POSTAVLJNJA I IZVRŠENIH MERENJA I ISPITIVANJA KORISTITE INSTALACIONI MONITOR kako bi detektovali oštečenje odmah kada se ono dogodi. Instalacioni monitor Vas zvučno i svetlosno upozorava na neispravnost instalirane mreže.

Važno je znati da se 99,9% svih prekida grejne mreže dogodi prilikom postavljanja završnog sloja.

Koji ćete lepak za pločice koristiti ne utiče na kvalitet podnog grejanja niti podno grejanje utiče na kvalitet poda.

Proizvođači građevinskog materijala savetuju specijalne lepkove za podno grejanje, ali je najbolje da se posavetujete sa vašim arhitektom ili građ. inženjerom.

Uputstvo za grejni kabl

Ukoliko sami montirate, mi Vam stojimo na raspolaganju za savete i podršku tokom Vaše montaže!!!

Link Shop

Facebook Rovex
Norveški radijatori, podno grejanje, termostati i merni uređaji
Prodajno mesto
20 GODINA ROVEX-a