Popust 10% za vaskrs

011.311.52.08, 785.68.33

prodaja@rovex.co.rs

Odvlaživači vazduha i zidova

Koristeći TROTEC odvlaživače vazduha iz serije HomeComfort možete obezbediti optimalan nivo vlažnosti i zdravu klimu za osećaj dobrog osećaja u svoja četiri zida tokom cele godine.

Za idealnu sobnu klimu nije presudna samo prava temperatura, već i optimalan nivo vlažnosti. U zagrejanim životnim prostorima nivo relativne vlažnosti ne bi trebalo da pređe prag od 60%, dok u kupatilima može porasti na 70% ili više.

Optimalni nivo vlažnosti za zdravu klimu u sobi je 50%. Više vrednosti pridonose  stvaranje plesni i mogu uticati na ljudsko zdravlje. Spore plesni šire se u vazduhu prostorije, ulaze u disajne puteve i u najgorem slučaju uzrokuju alergije.

Disanje dodatno utiče na nivo vlažnosti u životnim prostorima, jer se vlaga kontinuirano emituje u prostoriju tokom izdisanja. Što više ljudi živi u domaćinstvu, brže se premašuje granica vlažnosti koja se oseća dobro.

Negativni efekti su primetni, na primer, u spavaćoj sobi, gde je prag od 60% često prekoračen noću ako su prozori zatvoreni. Ali upravo ovde je klima u sobi koja je od velike važnosti. Umesto toga, visok nivo vlažnosti prouzrokuje stvaranje i razmnožavanje grinja.

Mokri zidovi, npr. nakon obnove, ili vlažni podrumi takođe predstavljaju probleme koji se mogu eliminisati upotrebom odvlaživača kada je najgore. Sve češće u savremenoj gradnji, prilikom saniranja starih objekata, kao i usvakodnevnom stanovanju pojavljuju se problemi pojave kondenzacije i viška vlage. Plesni, bakterije, alergije, virusi, grinje i infekcije javljaju se u stambenim prostorijama u kojim se ne kontrolišu klimatski uslovi. Ovo ne dovodi samo do oštećenja objekata već i do pada kvaliteta življenja pa i do narušavanja zdravlja. Upravo su odvlaživači vazduha pravi uređaji za ovakve prostore.

Odvlaživači vazduha smanjuju količinu vlage u vazduhu. Rade na principu: grejanja i ventilacije, kondenzacije i apsorpcije. Odvlaživanjem prostora, smanjuje se opasnost od pojave reumatskih oboljenja, astme, alergija, odnosno pojave plesni ili buđi u zatvorenoj prostoriji. Takođe se korisite u građevini prilikom gradnje kako bi se proces sušenja ubrzao odnosno prilikom poplave kada je potrebno isušiti zidove.

Šta je relativna vlaga?

Savremeni način stanovanja i rada zahteva optimalne klimatske uslove radi ugodnog boravka i postizanja optimalnih radnih rezultata. Da bi postigli optimalnu klimu u prostoru i sprečili neželjene posledice potrebno je da znamo šta je relativna vlažnost i šta su optimalni klimatski uslovi. Više o relativnoj vlazi i optimalnim klimatskim uslovima možete saznati ovde >> .

Suprotstavite se svojoj neprijatnoj sobnoj klimi sa elegantnim odvlaživačima vazduha iz Trotecove serije HomeComfort i stvorite zdravu sobnu klimu tamo gde vlaga postane problem. Ovlaživači su mobilni i mogu se fleksibilno koristiti u velikim i malim prostorijama zahvaljujući različitim vrednostima performansi odvlaživanja.

Cene i tehničke karateristike odvlaživači prostora za kućnu upotrebu

Cene i tehničke karateristike komercijalnih odvlaživača prostora


Zašto je važno pravilno sušenje prostora?

U standardnim uslovima potreba za mašinskim sušenjem zidova javlja se najčešće zbog veoma brze gradnje ili adaptacije prostora koji su uslovljeni kratkim rokovima. Nažalost završna obrada zidova uvek dolazi na kraju a tada su svi prethodni izvođaći već dobrano zakasnili i potrebno je na brzinu izvesti završne radove na podlozi koja je još vlažna. Posledice ovakve gradnje ne vide se odmah po useljenju već je potrebno određeno vreme da se vide posledice.

Često se kod novogradnji događa da se buđ pojavi na zidovim veoma brzo nakon useljenja jer je fasada postavljena ubrzo nakon kiše i vlaga je ostala zarobljena u zidu. Zarobljena vlaga ne može da izađe napolje zbog izolacije koja je na spoljnoj strani zida i pojavljuje se na unutrašnjem zidu. Često se događa da se najviše vlage i buđi pojavljuje na mestima gde se nalaze grejna tela. Ova pojava je sasvim normalna jer vlaga ide sa vlažnog na topliji i suvlji deo. Takođe grejana mesta veoma su pogodna za razvoj buđi i zbog toga oko dela koji se greje zidovi menjaju boju.

Zbog ovakvih pojava često se događa da je vazduh u grejanim prostorijama neugodan a da osobe osetljive na alergije imaju probleme.

Budj, vlaga, kondenzacija, plesni, vlaga kuca stan

Veoma je važno da o ovome vodite računa kada su u pitanju prostorije sa malom decom koje uvek zahteva nešto veću temperaturu od standardne. Veća temperatura više buđi. Ovakve situacije događaju se često jer zbog uštede vremena i novca dobija se se veća šteta za zdravlje i imovinu od koristi. Uređaji koji se koriste za sve pomenute primene su odvlaživači vazduha.

Kako postupiti u vanrednim okolnostima!

U vanrednim okolnostima, kao što su poplave situacija je veoma slična odnosno još gora. Kod vanrednih situcija veoma je važno voditi računa o redosledu operacije koje je potrebno izvršiti:

 • nakon što smo uklonili sve oštećeno možemo pristupiti čišćenju prostora
 • nakon čišćenja prostora potrebno je otvoriti sve gipsane zidove i zameniti ih suvim
 • potrebno je ukloniti sve podove da bi sanirali vodu ispod njih i omogućiti košuljici dovoljno vremena da se osuši
  (prirodnim putem nekoliko meseci)
 • sve zidove i podove dobro obrisati krpom a nakon toga postaviti stare novine na njih da bi izvukli što više vlage
  (natopljene krpe i novine obavezno ukloniti iz prostorije)
 • ukloniti sve tapete, lamperije i oljuštiti svu boju sa zidova
 • ukoliko je malter oštećen potrebno ga je skinuti sa zidova
 • nakon toga potrebno je izvršiti dezinfekciju prostora hlorom ili 80% alkoholom
 • tek kad smo potpuno očistili prostor možemo početi sa sušenjem prostora
 • ukoliko isušivanje radimo prirodnim putem moramo vršiti stalno provetravanje kako bi spore buđi što pre uklonili
 • prostorije se ne smeju previše grejati jer toplota pogoduje razvoju plesni i buđi
 • idealna temperatura je od 15-25°C
 • vreme sušenja prirodnim putem zavisi od veoma velikom broju faktora (količina vlage, spoljna temperatura, relativna vlažnost okoline) i u principu traje nekoliko meseci

Sušenje sa profesionalnim uređajima je najbrži, najpouzdaniji i najjeftiniji način

Profesionalni uređaji odvlaživači vazduha TTK serije štede i do 80% vremena, suše kvaliteno i osiguravaju bolji i zdraviji prostor jer uništavaju bakterije i sprečavaju nastanka buđi. Kada govorimo o uštedi vremena važno je napomenuti da se ušteda odnosi na period prirodnog sušenja koje traje i po nekoliko meseci tako da se sušenje profesionalnim odvlaživačima vazduha TTK serije svodi na period od nekoliko nedelja a ne nikako na nekoliko dana. Prostorije koje sušite profesionalnim uređajima držite zatvorenim da bi izvlačili samo vlagu iz vaših zidova a ne i iz okoline.

Važno! Prilikom sušenja sa odvlaživačima vazduha obavezno vodite računa o vlastitom zdravlju i upotrebljavajte zaštitne maske. Nakon dobro isušenih zidova i košuljice može se pristupiti rekonstrukciji i obnovi prostora. Nažalost u ovakvim slučajevima brzina nam može doneti više štete nego koristi.

Odvlaživači vazduha su veoma korisni uređaji koji pre svega čuvaju Vaše zdravlje, kuću i vredne stvari. Dok zimi može i dodatno ugrejati prostor.

Odlaživači Diagram TTK

Regulacija vlažnosti vazduha

Odvlaživač vazduha poseduje higrostat sa kojim se podešava željena vlažnost vazduha (odvlaživač se sam uključuje i isključuje prema vlažnosti vazduha u prostoriji). Ugrađen higrostat omogućava da odvlaživači ne rade neprekidno već prema vlažnosti vazduha.

Filter vazduha

Uređaj poseduje filter vazduha koji lako možete izvaditi i očistiti. Filter koji je ugrađen je sličan onima na unutrašnjim klima uređajima koje čistite pod mlazom vode.

Automatsko isključenje

Uređaj poseduje posebnu posudu za sakupljanje vode i automatski se isključuje kada se napuni što omogućava da uređaj radi neprekidno. Takođe postoje mogućnosti i trajnog odvoda vode kako bi uređaj konstantno bio u funkciji.

Važno!
Odvlaživač  za svoj rad troši energiju, Potrošena energija se pretvara u toplotu tako da se smanjuje energija potrebna za grejanje prostora!

Sušači zidova / Odvlaživači vazduha vam takođe mogu koristiti i za:

Zastita stanova od vlage
Održavanje suvih stambenih objekata.
 
Hladne ostave bez vlage
Odžavanje suvim hladnih ostava
 
Suvi garderoberi
Održavanje suvih plakara i garderobera..
 
Odvlaživači vazduha TTK-kupatila
Održavanje suvih kupatila i perionica
 
Odvlaživači vazduha TTK-staklene bašte
Regulacija vlage na zimskim terasama
 
Odvlaživači vazduha TTK-sušenje nakon polava
Sušenje nakon poplava ili izlivanja vode.
 
Odvlaživači vazduha TTK-stari automobili
Zaštita od korozije klasičnih automobila i brodova
 
Odvlaživači vazduha TTK-vikendice
Sprečavanje stvaranja vlage u vikendicama i kućama koje se povremeno koriste.
 
Odvlaživači vazduha TTK-biblioteke
Ćuvanje knjiga i drugih materijala u bibliotekama, muzejima i arhivama
 
Odvlaživači vazduha TTK-vinski podrumi
Optimizacije klime u vinskim podrumima i arhivama
 
Odvlaživači vazduha TTK-server sobe
Povečanje operativne sigurnosti računarskih sistema u server sobama
 

Kupite sadaAktuelne cene , tehničke karakteristike, raspoloživost opreme kao i on line kupovinu iz fotelje možete naći na našoj web-prodavnici

Link Shop

Facebook Rovex
Norveški radijatori, podno grejanje, termostati i merni uređaji
Prodajno mesto
Norveški radijatori 20 GODINA ROVEX Inženjeringa - Norveški radijatori