Popust 10% za vaskrs

011.311.52.08, 785.68.33

prodaja@rovex.co.rs

Relativna Vlažnost OSNOVNO

OSNOVNA ZNANJA O VLAŽNOSTI VAZDUHA

Kriva zasičenja relativna vlaga Kada je u pitanju relativna vlažnost vazduha relativno je sve.

Bez obzira da li ste u kancelariji, radionici ili kod kuće - optimalna klima u prostoriji je osnovni preduslov za ugodan boravak i zdravlje korisnika.

Ako ništa drugo, odgovarajuća klima u prostoru takođe stimuliše produktivnost i može pomoći u smanjenju bolovanja.

Dva faktora su odlučujuća za dobre klimatske uslove: sobna temperatura i relativna vlažnost.

Kao što je prikazano u tabeli komfora ispod, najbolje se osećamo na temperaturama između 20 i 22 ° C i relativnoj vlažnosti od 40 do 60%. Klimatske uslove izvan ovih vrednosti već́ina ljudi smatra neprijatnim.
Štaviše, previsoka vlažnost može izazvati najrazličitije vrste oštećenja. Često prvi vidljivi upozoravajući znakovi su vlažni predmeti odeće, neugodan miris i oštećeni zidovi (mrlje od buđi) ili klijanje krompira u podrumima.

Na primer, da li ste znali da se buđ već́ može formirati na vlažnosti od 70% - i da predmeti počinju rđati na samo 60%?

Ako se ne kontroliše, nivo vlažnosti u prostoriji može značajno da varira i retko se događa da se idealne vrednosti postignu same od sebe - a to dodatno zavisi i od sezonskih i klimatskih uslova na otvorenom prostoru.

Tabela komfora boravka u prostoru

TEORIJA JE JEDNO , PRAKSA DRUGO

Osnovno znanje u pogledu vlažnosti je prilično korisno za održavanje Vaših soba idealno suvim. Vazduh ne može apsorbovati neograničenu količinu vode. Postoji ograničenje zasićenja, tj. Maksimalna količina vodene pare koja apsorbuje vazduh apsolutno. Ovo je apsolutna vlažnost, data u gramima vode po kubnom metru vazduha.

Na osnovu toga, sadržaj vodene pare koji je zapravo rastvoren u vazduhu u odnosu na količinu vodene pare koju bi vazduh mogao maksimalno da apsorbuje na odgovarajuć́oj temperaturi, označava se kao "relativna vlažnost" (RH).

To znači da ako relativna vlažnost vazduha u prostoriji iznosi 50%, na primer, tačno polovina maksimalne količine vode koja je moguć́e za trenutnu temperaturu rastvara se u vazduhu.

To je samo pitanje temperature

Prema tome, kapacitet apsorpcije vode vazduha uvek zavisi od preovlađujuće temperature. Što je hladniji vazduh, manje vode može apsorbovati. Ovo je ilustrovano u sledeć́oj tabeli na osnovu pet temperaturnih vrednosti.

Uticaj sobne temperature na kapacitet apsorpcije vode sobnog vazduha

Primer 1.
Konstantna relativna vlaga

Sobna temperatura
25°C 20°C 15°C 10°C 5°C
Relativna vlaga (%)
80 80 80 80 80
Sadržaj vode u sobnom vazduhu (g/m³)
18.4 13.8 10.2 7.5 5.4

U primeru 1., relativna vlažnost ostaju 80%, dok se odgovarajući apsolutni sadržaj vode u vazduhu znatno razlikuje u zavisnosti od temperature.

Primer 2.
Konstantan sadržaj vode

Sobna temperatura (°C)
25°C 20°C 15°C 10°C 5°C
Sadržaj vode u sobnom vazduhu (g/m³) 5.4 5.4 5.4 5.4 5.4
Relativna vlaga (%) 23.5 31.3 42.1 57.5 80

U primeru 2, količina vode koja se nalazi u vazduhu u apsolutnom smislu ostaje identična, zbog čega se relativna vlažnost povećava dok se temperatura pada.

Moramo priznati da je ovo sasvim složena stvar - i postaje još komplikovanija s obzirom na to da se stvaranje korozije, gnječenja i plesni promovira samo relativnom vlažnošću, a nikad ne sa apsolutnim sadržajem vode u vazduhu.

Samo relativno je apsolutno relevantano

Kao što je prikazano u primeru 2: pri sobnoj temperaturi od 5 ° C i sadržaju vode od 5,4 g / m³ nivo relativne vlažnosti bio bi 80% - pri čemu čak i metal korodira - dovodeći do rizika formiranja plesni, dok isti sadržaj vode na sobnoj temperaturi od 25 ° C dovodi do relativne vlažnosti od samo 23,5%, što predstavlja suviše suvu sobnu klimu koja iritira respiratorni sistem.

U ovoj klimi buđ i rđa ne bi imali šansu čak iako vazduh u prostoru  i dalje sadrži istu količinu vode, odnosno 5.4 g / m³.

Dakle, sve što je važno je regulisanje relativne vlažnosti na odgovarajući način. Apsolutna količina vlage koja se povlači iz vazduha je irelevantna; važno je samo relativno vlažno stanje!

Osnovno razumevanje ovih fizičkih korelacija je presudan faktor za implementaciju efikasnog rešenja za postizanje odgovarajuće vlage prilagođene vašoj nameni.

Uticaj relativne vlažnosti na korelaciju između čoveka i biologije:

Stvaranje budži zbog vlage Stvaranje grinja zbog vlage Stvaranje infekcija zbog vlage
Stvaranje alergije i astme zbog vlage Stvaranje korozije zbog vlage
Facebook Rovex
Norveški radijatori, podno grejanje, termostati i merni uređaji
Prodajno mesto
Norveški radijatori 20 GODINA ROVEX Inženjeringa - Norveški radijatori